„Промяната в данъчното законодателство, която е предложена, е пълен хаос. Няма никакви връзки, каквито трябва да има цялостното данъчно законодателство, за да бъдат процесите взаимообосновани и взаимосвързани. Предложението на финансовия министър е, че ще се обсъжда изменение на данъчното законодателство, което да влезе в сила от 2025 г. и то касае недвижимите имоти. Финансовият министър (Асен Василев) направи действия, които могат да се окачествят като популизъм". Това заяви финансистът Любомир Каримански.

Каримански заяви, че данъците върху недвижимите имоти не са променяни над 10 г., но това не оправдава популисткото поведение на политиците – да обещават едно преди изборите и да става друго след вота. „Данъчната оценка на имота може да бъде коригирана от самата община, депутатите не могат автоматично да приемат промяна в тази ставка", каза финансистът и подчерта, че всичко трябва да бъде съобразено и с доходите на хората като припомни кривата на Лафер, която казва до какво ниво данъците могат да се събират и след което те преминават в сивия сектор.

„В момента няма никакъв точен измерител на такса смет, която ние плащаме. На места такса смет е по-висока от данък сгради. Сега ще има допълнително увеличаване на данъка за втория автомобил – не може така на парче да се действа", заяви Каримански. По думите му правителството действа скрито, не чува всички позиции, това не се обсъжда с професионалисти.

Приравняването на гражданските договори с трудовите е немислимо. Няма как отделни професии да бъдат изравнени, допълни Каримански. Той обясни, че данък върху бакшишите е абсурд – подаръкът не може да бъде деклариран, пише Нова.