ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Той определи липсата на предложения от другите партии като "мълчалив, престъпен сговор".

"Само чувам предложения за какво да се харчи пари, но не и от къде ще дойдат те. Това е един цирк, в който си правят политическа кампания. Нямат време да взимат каквито и да е било решения, тъй като във вторник си отиват. Какво се разработиха? Нямат време, защото не направиха правителство и сега не могат да свършат нищо! В този парламент няма решение, само се атакува Борисов, не съм депутат, не съм премиер, защо ме държат?", каза Борисов по време на пресконференция.

Според него другите партии са били в сговор и действията им са умишлени и това е капан към ГЕРБ.

"Утре като излезем да атакуваме глупостите, които направиха, ще излиза Ципов да ги защитава. Ние сме кьорави и не виждаме комбинациите и капана в който ни вкарват. Няма да им мине номерът. Утре ще го натоварят да подпише договор за машините и ние като атакуваме машините, той какво ще ни отговаря. Този капан ни поставиха", каза още Борисов.

Предложението на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК -  Красимир Ципов, беше единствената номинация за поста.

"Така показахме, че сме готови да носим отговорност", каза Ципов. Самият той е предложил на партийното ръководство да се преосмисли издигането на кандидатурата му, след като по време на консултациите при президента се е видяло, че около нея няма консенсус.

„Не се страхувам да поема отговорност да председателствам ЦИК. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3”, заяви Ципов.

„Имам 15-годишен опит като експерт и като политик. Целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК”, заяви Ципов.

Според премиерът Бойко Борисов няма никакъв смисъл от нови избори.

„Все още мисля като премиер, не мога да се отърся от това и като знам, че похарчихме толкова пари за тези избори и те отиват в канала… И сега предстоят нови избори, за които отново ще дадем пари. Избори, които имат предизвестен край, след два месеца ще сме на същото положение. Аз се притеснявам от това, че е възможно да влезем в конституционна криза. Може и целта да им е дълго служебно правителство, но какво ще стане ако дойде следваща вълна? Как ще се справим тогава?“ , каза още Борисов.