Краткият отговор на върпсоса защо отиваме на седми предсрочни избори е - не можем да излъчим правителство. Това коментира пред БНТ социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

"Защото има остра конфронтация, остро противопоставяне в парламента и невъзможност да се съставят коалиции по две основни линии. Едната линия е партии, които са простатуквото срещу прореформаторски партии. Другата обаче линия са проевропейски срещу антиевропейски партии. Тези две страни не съвпадат непременно. Ние имаме, например, партиите, които са антистатуквото - реформистката ПП-ДБ, които са проевропейски, но пък са срещу статуквото, въплъщавано от ГЕРБ, която управляваше България 11 години преди 2021 г., когато започнаха протестите. Има партии, които са срещу ГЕРБ, но пък са откровено проруски партии, антизападни, така че тези две ключови деления в българската политика - простатуквото и прореформистки - прозападни и антизападни партии имаме много остра поляризация и не могат да бъдат начернати съединителни линии между тях."

Не се намират достатъчно общи линии между българските партии, смята Боряна Димитрова и обяснява защо победителят от изборите от 2021 г. насам не успява да състави кабинет и да управлява:

  • Победата на ГЕРБ през 2021 г. беше победа с много малко разлика след продължило дълго управление.
  • Първата партия, която събра енергията срещу ГЕРБ беше ИТН, но партията имаше дефицит на управленски кадри и визия.
  • Месеци по-късно една нова партия - ПП дойде на крилете на надеждата, победи, направи сложна коалиция.
  • След началото на войната на Русия срещу Украйна партиите вътре в коалицията се разделиха.
  • В последващите избори победител е ГЕРБ с невъзможност за правителство с изключение на управлението с ПП-ДБ.

След разцеплението в ДПС се прибавя още една разделителна линия в обществото. Според Боряна Димитрова всяка една от двете формации ще има по-малка тежест в парламента, ако влязат и двете.

В българското общество има носталгия и силно антиевропейски настоения, посочва Димитрова. И допълва, че тези настроения имат своя таван, защото "Възраждане" не успява да пробие 14-15% подкрепа. Тези партии имат радикален език, а голяма част от обществото не приема такъв език. И още: тези партии не предлагат алтернатива.

Колкото повече се фрагментира парламентът, толкова по-трудно става излъчването на правителство, смята Боряна Димитрова.