Тежък ден за българската енергетика и дори траурен. Така описаха ГЕРБ днешния ден, в който стана ясно, че България е договорила да се намалят емисиите от производство на електроенергия с 40% до 2026 година. Това на практика значи, че ще бъдат затворени близо 80% от въглищните централи.

По думите на Бойко Борисов денят дори може да бъде описан като "заслужен".

"Българите трябва да си дадат ясна сметка, че за експеримента за тези 2 години, който направихме, и се подведоха по лъжи и компромати, процесите си течаха. И когато говорим за План за възстановяване, мачът е свирен. Аз видях Националния план. Днес на срещата просто стана безпощадно ясно - министър Пеканов ясно го каза - това, което е договорило редовното правителство на Петков, ще има трайни последствия. Може би си го заслужаваме. За възторга, с който се подведохме по тази Харвардска група", посочи Борисов. 

На стр. 113 на Плана за възстановяване пише ясно - 40% намаляване на вредните емисиите от производство на електроенергия на база 2019. Тогава централите най-малко работеха, на най-малка мощност, поясни Борисов. 

"Сметката е, че над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система само след 2-3 години. Зимно време ще е 60%. Всяка втора лампа, която свети в България, е от там. Винаги съм бил за зелената сделка. Рано или късно те ще излязат от употреба, но през това време са се случили много неща. България е най-големия нетен износител на ток. А какво липсва на Европа и Балканите - петрол, газ и ток. От износител ще се превърнем във вносител. Виждате каква е пародията, ние сме обградени отстрани с не членки на ЕС, за които това не важи. Загубите ще са около 4-4,5 млрд. на година, прогнозира Борисов. Енергетиката на България 2025 година ще ни превърне във вносител. Ако си го представим днес това, значи автоматичен режим на тока. И това са договорили Петков и Василев, и е приключило", посочи още Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ допълни, че това се случва във времена на война, когато Украйна е на тъмно, а и цяла Европа налага ограничения.

"В Европа гасят лампите, а ние точно в този момент поемаме ангажимент да си задраскаме супермощностите", посочи Борисов.