Битка на два фронта се оформя при предстоящите избори за президентската фигура на България. Това става ясно от анкета, проведена от TrafficNews, в която участие са взели 5130 наши читатели.

Румен Радев е запазил сериозен процент от избирателите си. Макар че в последната година или по-специално след началото на острата му намеса у политическия живот да се наблюдаваше плавно отдръпване на негови привърженици, досегашният държавен глава е спечелил почти 40% от анкетираните пловдивчани.

От друга страна обаче идва Анастас Герджиков – лице с чисто политическо минало и завидни постижения в академичните и еродирани среди в държавата. Вероятно именно това амплоа на досегашния ректор на Софийски университет се е оказало ключово в изграждането на „първо впечатление“, след като над 44% от включилите се в анкетата са посочили него като свой избор. Трябва да се обърне внимание на факта, че тези четири процента преднина в един момент могат да „обърнат мача“ в полза на двойката Герджиков-Митева.

От събраните гласове все по-възможен се усеща варианта, в който тези две фигури са основните фаворити, а оспорвана битка ще има – но по-скоро между тях.

Следващ кандидат, на който читателите ни са дали шанс за поста на "Дондуков" 2, се очаква да бъде Лозан Панов, придружен от Мария Касимова-Моасе. При тях шансовете за балотаж изглеждат ниски, тъй като са подкрепени от едва 5,50% от анкетираните.

Процентите оттук насетне стават все по-незначителни, за да можем да говорим за каквато и да е борба с ясни шансове.

Докато на един етап българина се чудеше ще застане ли някой наравно с единствения ясен кандидат за президентски избори в лицето на досегашния държавен глава, то в следващия момент интерес към позицията проявиха още много знайни и незнайни фигури. Така изненадващо преминахме към общо 24 одобрени от ЦИК двойки за президент и вицепрезидент.

Появиха се лица като Костадин Костадинов от Възраждане с 2,4% гласували за него,  Волен Сидеров – Атака с 1.48 на сто. След тях са Цвета Кирилова – Азбукари с под 1 % гласували и Александър Томов от БСД, който е събрал 0,5%.

В анкетата на TrafficNews не фигурират част от възможните двойки кандидати за „Добдуков 2“ и това се явява ключово за процентите. Именно за „Други“ са гласували повече от 5 на сто анкетирани пловдивчани.

Припомняме, че президентските избори ще се проведат на 14 ноември, а от анкетата разбираме, че балотаж е един съвсем естествен развой на събитията.

Ето ги и останалите двойки, получили одобрението на ЦИК, които ще премерят сили в деня на изборите:

Луна Йорданова и Иглена Илиева;
Костадин Костадинов и Елена Гунчева;
Боян Станков - Расате и Елена Ваташка;
Милен Михов и Мария Цветкова;
Валери Симеонов и Цветан Манчев;
Благой Петревски и Савина Хаджийска;
Георги Георгиев и Стоян Цветков;
Росен Пламенов Миленов и Иван Иванов;
Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова;
Горан Благоев и Ивелина Георгиева;
Светослав Витков и Веселин Белоконски;
Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова;
Николай Малинов и Светлана Косева;
Марина Малчева и Савина Луканова;
Мария Колева и Ганчо Попов;
Жельо Желев и Калин Колев;
Йоло Денев и Марио Филев.