Над 120 души от пловдивската организация на БСП напускат партията,  съобщиха част от вече бившите членове на Столетницата на извънреден брифинг. Това се случва само ден, след като почти цялата организация на Перник начело с кмета Станислав Владимиров хвърлиха партийните си книжки. Съветници от "Автентична лява БСП" в Пловдив също напускат партията. Според бившите партийни членове напускащите са около 5 % от цялата градска организация. 

"Напускаме БСП, но оставаме леви и ще продължим да защитаваме социалистическата идея и пловдивчани в Общинския съвет на Пловдив. Напускаме партията на Нинова, която тя приватизира. Конгресът е доказателство, че партията е загубила своя облик. Тя се е обезличила с безпринципни коалиции, с десни партии и популисти, фалшифициране на делегатските листи, санкции за неудобните в партията", коментира Николай Радев, който бе кандидат за кмет на БСП на последните местни избори, а в момента е общински съветник. 

Отцепниците са основали сдружение "Алтернатива за Пловдив" с нестопанска цел, за да наемат офис и да възстановят приемната за граждани. Това са плановете им за работа до приключване на мандата. Съветниците съобщиха, че ще търсят сметка на управата на града за транспортния хаос и обещаваха до края на мандата да работят много активно като опозиция в Общинския съвет на Пловдив. Името на групата им в градския парламент също става "Алтернатива за Пловдив". 

Бившите социалисти заявиха, че им предстоят разговори с други градски организации, които са излезли от партията, за да обменят опит и идеи. На този етап все още няма създадена национална структурна организация на отцепниците. Те определиха напускането като последен протест срещу БСП на Нинова, но са категорични, че напускането не е организирано.

Напускащите прочетоха декларация срещу конгреса, подписана от петима от 7-та от досегашното автентично БСП, тъй като съветникът Атанас Баташки напусна партията преди месеци, а Димитър Чолаков е от гражданската квота.

 "На всички ни е ясно накъде върви БСП, има си социологически агенции. Съжаляваме, но това вече не е БСП, а партията на Нинова", каза Радев. Той уточни още, че общинските съветници ще взимат заедно решения в сдружението от тук нататък.