„Няма фалирала община, държавата ще помага”, каза с усмивка кметът Здравко Димитров преди по-малко от месец на общественото обсъждане за Бюджет 2023.  Къде на шега, къде на сериозно Община Пловдив се намира във фактически фалит, макар в Закона за публичните  финанси да няма подобно определение. В него има глава, която носи название „Общини с финансови затруднения”, а изглежда Община Пловдив се е засилила именно към тази категория.

Община Пловдив свърши парите, Зико моли Асен Василев за 19 млн. лева заемГрадските власти изпратиха искане от Министерството на финансите за помощ

Вчера в изключително пестеливо прессъобщение от Община Пловдив заявиха, че кметът Здравко Димитров ще иска безлихвен заем в размер на почти 20 млн. лева за финансиране на проекти по европейски програми. Въпросните проекти са били финансирани от Община Пловдив с безлихвени заеми, тъй като не са получили плащания от управляващите органи.

 Един от големите въпроси е дали по всички проекти са правени заявки за т.нар. междинни плащания, или за други има финансови  корекции?  Обичайно европейските програми и проекти започват с 20% аванс, а след това ръководителите на проект могат да искат междинни плащания до 30%.  Много често това не се прави, защото при искане на плащане – се пуска проверка от Управляващия орган. За да избегнат проверките и възможна корекция, още повече в изборна година, се  прехвърлят пари от местния бюджет като безлихвен заем, а след приключването на проекта – се иска възстановяване на цялата сума.

TrafficNews научи, че по редица от въпросните проекти не са искани междинни плащания от оперативните програми и така 20 млн. лева са дадени към проектите от местните данъци. Огромната сума плюс разхищенията и нереалистичният бюджет, на практика оставиха градската хазна празна.

Не е ясно дали ще има пари за заплати, както и за издръжка на администрацията –ток, вода, включително и уличното осветление. В същото време се стартират и плащат проекти, като новите зали в район „Западен” за 7 млн. лева и се поемат дългове за закупуването на парцели по 30 млн. лева за имот в парк „Отдих и културата”.

Ако информацията, че не са искани плащания по европрограмите заради възможните проверки преди изборите,  се окаже вярна, то и европейската прокуратура и ОЛАФ би трябвало да заострят вниманието си към Община Пловдив .

Според закона за публичните  финанси т.нар. „общини с финансови затруднения”, могат да поискат безлихвен заем от държавата в лицето на Министерството на финансите, както направи Зико.

С това се дава началото и на процедурата за финансово оздравяване на една община.   Планът за финансово оздравяване, който предвижда ползването на временен безлихвен заем, се съгласува предварително с министъра на финансите.

Ако се стигне до там то Асен Василев може да дава допълнителни указания относно изготвянето и съдържанието на плана.  Той трябва да бъде гласуван от Общинския съвет и след това се изпраща на министъра на финансите.

Кметът на общината след изтичането на всяко тримесечие в сроковете съгласно Министъра на финансите публикува на интернет страницата на общината информация за изпълнението на плана за финансово оздравяване.

С други думи контролът над харчовете на една община минава под контрола на министъра на финансите.  Макар никой официално в Община Пловдив да не казва, че реално започва такава процедура, то след писмото от Здравко Димитров, то е повече от ясно.

В същото време половината екип на Зико, който участваше и съставянето на общинския бюджет и в неговите харчове,  са кандидати за кметове или общински съветници.

Финансистът на общината Величко Родопски иска да става съветник с листата на кандидат-кмет Тодор Чонов, който пък  управляваше транспорта. Зам.-кметът по социална политика и спорт Георги Титюков, в чийто ресор са част от проектите, за които се иска финансиране, е  кандидат за „Централен”. Шефът на Обществените поръчки Тодор Тодоров е кандидат за район „Западен” с листата на „Съединени за Пловдив”, в която е и Титюков и партии, крепящи мнозинството в този мандат.

Така докато Зико се бори с практически фалит на Община Пловдив, неговите заместници се борят отново да управляват града.

Съветник към Зико: Режете главата на новия кмет! Димитров: Няма фалирала общинаГрадоначалникът заяви, че ако не беше проектът на ВиК „Модър-Царевец” е щял да е готов

Община Пловдив пред финансов колапс, парите в хазната свършихаЗа 8 месеца градските власти са събрали едва 127 млн. лева от предвидени 207 млн. до края на годината