На 3 март в 11 часа сутринта ще се проведе молебен за мир в храма „Света Богородица“ в Пловдив. Кметът на града Здравко Димитров призова пловдивчани да присъстават.

„Приканваме всички граждани, които искат да има мир в света, да се качат горе на Света Богородица, след това по програма сме на Альоша - Паметникът на освободителите“, посочи Зико.

По отношение на темата за премахването на Альоша, Зико категорично каза, че предпочита да обърне внимание на строежите на училища и детски градини.

„Аз съм кмет на града, трябва да абдикирам ли, къде да отида“, допълни той за тържествата около паметника.

Димитров напомни, че е отменил някои събития.

 „Отмениха два концерта за 3-ти март, ако някой ме съди, нека ме съди. Хората умират на 400-500 км по права линия, няма как да има концерти“, посочи той.

На въпрос дали поддържа отношения с почетните консули на Украйна и Русия, Здравко Димитров отговори, че незабавно е влязъл в контакт с Димитър Георгиев, който е почетен консул на Украйна в Пловдив.

„С господин Георгиев се видяхме още в петък. Първият бежанец ми беше в кабинета. След това три дечица, сестрички, избягали – настанихме да учат в училище. Реагирахме незабавно, направихме щаб, видяхме къде има свободни места в училища и ВУЗ-ове. Някои търсят работа, други искат да учат. Война, бягат хората – не пожелавам на никого. Положението е сериозно“