Жители на Белащица направиха жива верига и блокираха пътя край кариерата

Местните настояват да се прекрати всякаква дейност по добив, преработка и извозване на инертни материали

Община Родопи, Пловдив 17.05.2022 13:40 3972 0
Жители на Белащица направиха жива верига и блокираха пътя край кариерата

Жители обявиха едноседмичен протест и блокираха пътя край Белащица. Отново се разрази напрежение сред местните и те направиха жива верига, заради кариерата над селото.

Според тях въпреки изтеклия концесионен договор, депото за добив на инертни материали продължава да работи.

С жива верига те препречиха и спряха движението на камионите, извозващи скална маса.

Жителите настояват  да се прекрати всякаква дейност по добив, преработка и извозване на инертни материали.

Предвижда се протестите и блокирането на пътя да продължи до 23 май, а подстъпът към кариерите ще бъде „затворен“ от гражданите от 8:00ч. до 20:00ч. Локацията е определена до ресторант „Черен Петър“.

Припомняме, че протестиращите се обявяват против допускане на тежка техника и извозването на скална маса от кариерата, настоявайки за окончателното прекратяване на дейността там. Освен това местните искат незабавно включване на двата водоизточника във водопреносната мрежа в Белащица.

От ИК настояват още за незабавна процедура по входиране на санитарно охранителна зона на третия водоизточник в района на кариерите.

В момента не само живеещите в района, но и Община „Родопи“ очакват отговора на две ведомства, които обаче продължават да мълчат. Както TrafficNews информира, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите все още не са дали становищата си за кариерите над Белащица. След като на 21 април получиха спешно писмо от Общината, те трябваше да дадат компетентното си становище по въпроса на какво правно основание „Европейски пътища“ АД продължава да извозва материал, предвид че компетентните институции прекратиха дейността им. 

Министерствата мълчат за кариерите над Белащица, жители излизат на поредния протест

Припомняме, че по същата причина в края на април се проведоха серия от протести на местни и членове на комитета, които обаче останах без резултат.

Жители на Белащица опъват палатков лагер, спират камионите от кариерата

Преди обявяването на този протест, инициативният комитет за борба с дейността на кариерите бе организирал среща с жителите на Белащица. На нея се предвижда да бъдат обсъдени намеренията на фирмите за удължаване на концесията на 15 и 25 години, както и дейността по извозване на придобит инертна маса, посочиха оттам.  Предвижда се срещата да се състои в петък (20 май) от 18:30 ч. в Народно читалище „Просвета“ в Белащица.

От ИК се извиняват на всички шофьори като допълват, че до изпълнение на техните  искания, ще се наложи използването на обходни маршрути.

 

 

Акценти

Изпрати новина