Как един апартамент може да бъде спазарен с предварителен договор на един купувач, а да се окаже продаден на друг човек? Това е въпросът, на който Джесика Атанасова търси отговор, след като преди седмици разбира, че договореният ѝ имот е продаден. 

"На 2 август 2021 година сключих предварителен договор за покупка на апартамент с паркомясто в новострояща се сграда в кв. „Прослав“ в Пловдив. Общата продажна цена бе 97 596 лева, като по предварителен договор дължах 50 000 лева аванс при подписването му и още две равни вноски от остатъка при издаването съответно на акт 15 и акт 16. Аз преведох 50 000 лева при сключването на договора. Зачаках да се стигне до другите фази на строителството, за да преведа останалите средства, но това така и не стана. Редица пъти се опитвах да се свържа с инвеститора Валентин Иванов, но когато той ми вдигаше, не получавах отговор от него", разказва Атанасова пред TrafficNews.

В началото на март 2023 г. месец тя усилено започнала да търси контакти с други собственици на имоти в строящата се сграда и се инициирала среща, на която присъствали собственици и инвеститорът Иванов. 

"Той си тръгна бързо и не можахме да разберем нищо конкретно от него, ала докато останалите обменяхме информация стана ясно, че друг има нотариален акт за същия апартамент 5 на 4-ти етаж, за който аз съм сключила предварителен договор", разказва Иванова. 

След като установява шокиращият факт, тя търси отново контакт с инвеститора и си иска парите обратно, с лихвите и инфлационния индекс. Той ѝ предлага да подпишат споразумение, ала тя отказва по съвет на адвокат, тъй като предварителният договор никога не е развалян. Жената пуска жалба в полицията с молба да се започне разследване по случая, който тя нарича "измамна схема". 

Инвеститор в сградата е "Артметал 99" ЕООД, еднолична собственост на Валентин Иванов. 

Наш репортер потърси за коментар Иванов и го попита бил ли е развалян предварителният договор между фирмата и Джесика Атанасова и защо апартаментът, за който тя е платила авансово 50 000 лева, е продаден на друг купувач. 

"Предварителният договор наистина не е развалян. Но тя се свързва с мен и ми каза, че е загубила интерес към имота, съответно ме помоли да го продам на друг. Това е устна договорка. Преди много време Джесика се отказа от този апартамент, тя ми каза, че лично се е отказала и настояваше да го продам. В последствие тя прояви самоинициатива и ми каза, че вместо 50 000 лева, които тя е дала, иска да ѝ дам 50 хил. евро. Аз и изпратих споразумение, за да имам основание за плащане в банката, но тя не пожела да го подпише и  връчи нещата в прокуратурата. Това е чудесно. Аз съм ги връчил на моята адвокатска къща и от тук нататък ще разговаряме с тях. Ще видите съдебното решение какво показва. Тя може да си говори много неща, има документи – аз съм ги дал на прокуратурата и адвокатската къща. Ако си мисли, че може да ме изнудва, много е сбъркала човека. Тя трябваше да си вземе парите и кой откъде е, но тя иска да вземе 50 хиляди евро, вместо 50 хиляди лева. Цитира някаква нейна математика, която не кореспондира с логиката. Тя каза да продам апартамента и че не я интересува – да го продам на друг“, посочи Иванов.

„Нямам развален предварителен договор, защото тя не пожела да подпише споразумението. Това е начин да упражнява върху мен натиск, което аз няма да позволя. Прави се на луда, мисли, че като ме изнудва по един или друг начин, аз ще ѝ платя. Тя не е банкова институция, за да иска лихви“, допълни още Иванов.

Джесика Атанасова обаче е категорична, че никога не е искала да разваля договор и че въобще не е била наясно, че договореният апартамент с паркомясто е бил продаден.

„Аз съм останала с впечатление, че имам апартамент и изведнъж се срещаме с другите собственици в началото на март и сред тях е и собственик на моя имот. Какво е това нещо, каква е тази измама? За първи път ми се случва такова нещо, каква е тази наглост и беззаконие… Никога не съм искала да развалям продажба, дори го притеснявах да направи сградата възможно най-бързо и договорът ни за завършена фаза бе до декември 2021 година. Винаги съм се обаждала, дори той не ми вдигаше известно време. Все още сградата няма акт 16, за акт 15 не знам. За мен той ме използваше като банка“, поясни жената и посочи, че е категорична, че ще си търси правата до край.

Тя допълни, че счита, че трябва да бъде обезщетена за действията срещу нея.

„Болна съм от множествена склероза, в момента средствата ми трябват спешно заради операция по инжектиране на стволови клетки. Наистина ми се иска в най-кратки срокове прокуратурата да си свърши работата и се надявам да си получа парите и неустойката, защото цените на имоти вече са други. За мен това е пълна измама – искаше уж да връща парите и дори открих банкова сметка за целта. Казах му да ми върне някаква част, да видя, че е сериозен, но той не е превел и една стотинка по тази сметка“, посочи още жената. 

Очаква се прокуратурата да вземе отношение по случая. 

/Сградата в процес на строеж/

/Джесика Атанасова/