Община Пловдив е получила одобрение от РИОСВ по доклада за оценка степента на въздействие на изменение на Общ устройствен план. Това се случи, след като процедурата бе под въпрос заради две връщания на доклада. В крайна сметка от Община Пловдив са отстранили забележките по него. Сега предстои да се внесе самата Екологична оценка за въздействие. Междувременно Община Пловдив започва вътрешноведомствени срещи по самия план. На 11 август ще има среща между районните администрации и Голяма Община, които ще обсъждат параметрите по ОУП.

„Ако всичко върви нормално очакваме есента да проведем обществено обсъждане за новия ОУП. Тогава ще съберем мнение и обратна връзка от граждани и организации, които могат да изкажат своето мнение относно проекта. При консенсус могат да се коригират определени показатели в общия устройствен план”, каза гл. архитект Димитър Ахрянов.

Новият ОУП дава концептуалното развитие на Пловдив за следващите 25 години. Трите основни момента от проекта са:  високо строителство по булевардите и всички терени със специални статути, ниско строителство в покрайнините на града, а зелените площи намаляват все повече.

Относно  изменението на план-схемата  за комуникационно-транспортната система на Пловдив се предвиждат четири нови моста над река Марица, развитието на  четирите тангенти, с акцент към Южната и улици за 530 млн. лева.

TrafficNews пусна поредица от материали за новия Общ устройствен план и мнението на гл. архитект Димитър Ахрянов. Вижте поредицата в линковете:

 Четири нови моста над Марица, Южна тангента и 530 млн. – шансът Пловдив да се отпуши

Бъдещето на Пловдив: Предвиждат зона за небостъргачи, която да не товари града и трафика

Бъдещето на Пловдив: Жилищни гета в казармите, къщи в покрайнините и все по-малко зеленина

Бъдещето на Пловдив: Вместо зеленина и въздух – жилища и промишлени сгради