Задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност”  е скочила средно с между 20 и 40 лева за последната година, споделиха брокери пред TrafficNews. Възможно е и по-голямо поскъпване на цените, но решенията на компаниите за застраховане често се спускат в последния момент, коментират от бранша. Макар факторите, който определят крайната сума да са няколко, увеличението е факт при почти всички фирми.

Бърза проверка в онлайн калкулаторите показва, че средната сума, която трябва да приготвим за застраховка гражданска отговорност е между 250-400 лева в зависимост от стажа на шофьора, видът на колата, населеното място и избраната компания.

Например бърза справка за автомобил с пловдивска регистрация на шофьор с над 10 години стаж, каращ 15-годишен дизелов автомобил с двигател под 2 литра и до 150 конски излиза между 245 и 290 лева ако се плати наведнъж. При разсрочване на 4 равни месечни вноски сумата се оскъпява с между 10 и 40 лева, зависимост от застрахователната компания, която сме избрали. В някои случаи се отчита и това дали автомобила е служебен, както и историята на нарушенията за последните пет години.

Тъй като младите водачи, по-често причиняват инциденти и карат по-мощни коли, това са и два от основните фактори за определяне на цената на застраховката, споделят брокерите.

Пълна индивидуална оценка на собствениците и персонални цени по задължителната полица може да има едва след въвеждането на системата “бонус-малус” . Последната информация от КФН е, че наредба за системата “Бонус-малус” трябва да бъде готова до юни 2022 г. Това е записано в Програмата за нормативната дейност на финансовия регулатор за периода 1 януари – 30 юни 2022 г., която регулаторът прие на свое заседание. Дата за приемането ѝ все още няма и е записано, че това ще стане „след отмяна на обявената в страната извънредна епидемична обстановка“.

Системата „бонус-малус“ предвижда водачите с повече нарушения да плащат по-високи цени на „Гражданска отговорност“, а изрядните – да получават отстъпки.

Предполага се, че ще остане като задължително вписването в полицата на имената на всички, които имат право да управляват един автомобил. Както и изискването за онлайн връзка между КАТ и Гаранционния фонд, за да се поддържат досиета на всеки водач.

Предложението , записано в наредбата, бе нарушителите на пътя да плащат до 400% по-скъпа “Гражданска отговорност”, а изрядните шофьори да получават отстъпка до 25%. Последните изчисления на финансовия регулатор показваха, че около 80% от шофьорите са добросъвестни и ще получат значителна отстъпка от цената, а останалите 20% ще попаднат в класовете с по-скъпа задължителна полица, като от тези 20% едва 0,6% ще получат максималното оскъпяване от 900 лв. като тяхната полица ще достигне 1200 лв.