Петима майстори на традиционни български занаяти трябва да освободят Бакаловата къща, става ясно от писмо на Община Пловдив. Причината е, че в рамките на мащабния проект „По крепостните стени на Филипопол” там трябва да отвори врати информационен център.

Бакаловата къща се намира на края на ул. „Д-р Иван Чомаков” в Стария град, на метри от археологическия паметник от национално значение Небет тепе, който трябва да бъде реставриран, консервиран и експониран в рамките на проекта заедно с Източната порта.

През 2012 г. в нея започнаха работа майстори , които изработват  художествени тъкани, бижута от мъниста, художествена керамика, изделия от беленица /царевична шума/ и бродерия с национални мотиви. В Занаятчийския център има и изложбена зала за занаятчийски изделия.

„Жалко е, че никой не ни е потърсил предварително, когато е готвен проектът”, коментира председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.

Един от майсторите, който работи там – Стоян Стоянов, припомни, че те са били поканени от местната власт да работят в къщата и да я превърнат в център на занаятите, защото такава е била волята на Японския попечителски фонд за паметниците на културата към ЮНЕСКО, който през 2003 г. отпусна 1 млн. долара  за реставрацията на няколко къщи в Стария град. Сред тях бе и ансамбълът Баятова и Бакалова къщи.

„Няма да оставим петимата майстори, които вече 10 години привличат туристите с работата си. Ще решим проблема и ще намерим подходящо място, за да работят. Няма да допуснем да се разруши нещо, което се развива толкова години”, каза зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той допълни, че не е запознат в детайли с проекта „По крепостните стени на Филипопол”, който се движи от екипа на зам.-кмета Пламен Райчев. И не е наясно предвиждат ли се строително-ремонтни работи в къщата.

„При всички случаи майсторите няма да останат на улицата”, каза Панов.