Само в рамките на седмица в Пловдив са проверени 340 автобуса и са хванати 40 нарушители без предпазни маски.  Съставени са 36 предупредителни протокола и 10 устни забележки на малолетни лица за неспазване противоепидемичните мерки в обществения градски транспорт.

От община Пловдив съобщават, че започват да предприемат още по-сериозни мерки за спазване противоепидемичните мерки и носенето на маски от пътниците с масовия градски транспорт.

Вчера кметът Здравко Димитров обяви пред медии, че ще се предприемат още по-драстични мерки в града с оглед все по-големия брой заболели от коронавирус. Той призова гражданите да бъдат по-отговорни към себе си и околните и да спазват мерките за дезинфекция, хигиена и дистанция.

Пътниците, които не носят маски биват сваляни от превозното средство, така че да не продължава да застрашава здравето на останалите. По време на днешната проверка само за 15 минути трима пътника бяха помолени да слязат от различни автобусни линии, след което им беше съставен протокол за неспазване противоепидемичните мерки в градския транспорт.

Проверките ще продължат, като ще бъдат извършвани и в по-ранните пикови часове по линии и на спирки, където учениците са по-големият процент от пътуващите, тъй като напоследък се наблюдава тенденция, че младежите са тези, които не носят маски и нарушават мерките. Такъв контрол ще се извършва и в почивните дни.

ОП „Организация и контрол по транспорта“ отново ще изпрати предупредителни и напомнящи писма на собствениците на фирмите превозвачи, за да обърнат още по-сериозно внимание на своите служители да носят правилно предпазни средства, обясни директорът инж. Пламен Вълков.