Проектът за пробива под Водната палата е готов, като в момента текат финални съгласувателни процедури. Първата копка се очаква в началото на септември, като тогава ще стане ясна и цялата организация на движението и линейния график, заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

„Пробивът ще започне от източната страна,  където трафикът е по-малко, за да не затрудним движението. През по-голямата част от изграждането на кръстовището на две нива мостът на Панира няма да се затваря. Така колите ще се движат свободно в посока север-юг, а в началото колите от западното платно на „Марица – Юг” ще могат да се включват в движението по „Цар Борис III Обединител”, а кръговото кръстовище  ще бъде премахнато , заяви  зам.-кметът. 

Реалистичен сценарий е изграждането на кръстовището на две нива да продължи 12 календарни месеца. Самият срок по договор е по-дълъг – 583 дни от подписването на договора.

Сумата по договора е 9 269 600 лева с ДДС, като „ИСА 2000” ще извършва строително-монтажните дейности, като те са наели и подизпълнител в лицето на проектантската къща. Изпълнителят на проекта ще трябва да направи пробив с общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез. 

Гаранцията, която дава „ИСА – 2000” за пробива е 12 години, както на конструкцията, така и за пътя. По 10 години са гаранционните условия за ВиК и електрическата мрежа.