Две пешеходни пътеки в Пловдив ще бъдат заличени, заяви за TrafficNews директорът на ОКТ Георги Стоилов. Едната се намира на бул. „Христо Ботев“ между Централна гара и Факултета по Дентална медицина към МУ-Пловдив, а втората е на бул. „Шести септември“ малко след площад „Шахбазян“.

Причината за ограничаването на движението по тях са зачестилите инциденти, някои от които с жертви. Предложението е на КАТ-Пловдив, а инициативата е на Комисията по безопасност на движнието. Във всички документи двете пешеходни пътеки са вписани като потенциално опасни и затова е взето такова решение.

„Гражданите ще вървят повече, но поне няма да рискуват живота си.“, каза Георги Стоилов.

Преминаването по пешеходната пътека на бул. „Христо Ботев“ е вече забранено, навсякъде са сложени ограничително табели. На бул. „Шести септември“ предстои да се обозначи.

Факт е, че на двете пътеки в действителност стават доста инциденти, при последният на тази до Централна гара възрастен мъж загуби живота си, след като беше блъснат от 19-годишен младеж, а на тази до площад „Шахбазян“ в началото на юли колоездач беше ранен от автомобил.

Млад шофьор блъсна и уби възрастен мъж на пешеходна пътека в Пловдив

Въпреки новото решение на Управата е налице неудобство за пловдивчани. Те трябва да обикалят, за да могат да пресекат.

На въпрос към Георги Стоилов защо не бъдат монтирани пешеходни светофари, отговорът беше, че „Заради катастрофи е взето такова решение.“