Поредната актуализация на бюджета на Община Пловдив показа разместването на пластовете в Общинския съвет и прегрупирането на политическите формации в нея. За пореден път администрацията на кмета Здравко Димитров се бе приготвила на натъкми бюджета, след като от групата на ГЕРБ бяха приготвили списък с предложения за 1,7 млн. лева. Парите бяха предвидени за районните кметове, които да реализират своята управленска програма.

Този сюжет го гледахме няколко пъти през последните две години, като обикновено райкметовете си тръгваха с попълнена хазна след сесиите. Само че този път това не се случи.

Местният парламент не одобри даването на 1,7 млн. лева на районните кметовеЕвентуални парите могат да бъдат дадени при актуализацията през септември

Мотивите за даването на парите на шестимата районни кметове бяха, че Община Пловдив все още няма обществена поръчка за извършването на ремонти по улиците и междублоковите пространства. За това логично според тях бе тези пари да се дадат на райкметовете, които имат проведени процедури и още утре може да започнат дейности по облагородяване на кварталите.

В момента общината се управлява от финансиста Величко Родопски, който замества Здравко Димитров. Зам.-кметът обясни на микрофон, че е против даването на тези 1,7 млн. лева на районните кметове, тъй като те са нужни за един от важните инфраструктурни обекти на града – пробивът „Модър-Царевец”.

По време на гласуването на отделните предложения ГЕРБ успя да събера 21 гласа, за да вкара парите в общата актуализация на бюджета. Това дойде с изненадващата подкрепа на „Демократична България”. Йордан Иванов заяви, че подкрепя децентрализацията на управление, като районните кметове са най-близо до хората и знаят техните проблеми и нужди. Все пак от ДБ направиха уточнение, че ще подкрепят предложението за райкметовете, но не и цялата актуализация на бюджета.

Така се стигна до гласуването на цялото предложение, което трябваше да се приеме, за да минат и парите за райкметовете. На практика се получи така, че за първи път от години вносител на предложението в лицето на зам.-кмета по финанси, силно се надяваше то да не бъде прието. Шизофреничната ситуация, че ГЕРБ подкрепя предложение на администрацията, която пък се надява то да не бъде прието, показа и разместванията в местния парламент.

За актуализацията на бюджета гласуваха 14 от съветниците на ГЕРБ, четирима от съветниците на Кауза Пловдив и единици от другите формации. Председателят на Общинския съвет поиска прегласуване с надеждата да се съберат повече от 21 гласа. Случи се обаче точно обратното – подкрепата към предложението падна с 4 гласа. За предложението гласуваха 17 съветници, 14 от които от ГЕРБ.  Кауза Пловдив, Съюз за Пловдив, ВМРО, БСП, „ЗС „Ал. Стамболийски”,  Демократична България и повечето нечленуващите в групи не подкрепиха предложението, което щеше даде парите за районните кметове, както и по други дейности на администрацията.

С гласуването днес се видя, че се формира едно ново мнозинство, което приличаше твърде много на това от 45-ото Народно събрание – всички срещу ГЕРБ. Разместването на пластовете обаче изглежда, че са по-скоро в резултат на политическата конюнктура, както в Пловдив, така и в страната.

Резултатът от днес бе, че групата на ГЕРБ в Общинския съвет вече не може толкова лесно да прекара своите предложения, нещо,  което наблюдавахме в последните години.  

Поведението на останалите формации в местния парламент показа, че може да се образува мнозинство против ГЕРБ. Но изглежда невъзможно останалите партии да формират мнозинство около нещо конструктивно и „за” без ГЕРБ.  Това, което направи впечатление днес бе, че първата политическа сила в Пловдив може да има изненадващи партньори под тепетата в лицето на „Демократична България”.  

Разместването на пластовете в Общинския съвет обаче е твърде вероятно да предизвикват трусове в изпълнителната власт на Община Пловдив.  

Липсата на комуникация между зам.-кметовете в отделни ресори лъсна за пореден път. Градският ковчежник Величко Родопски, който в момента управлява града, се оказа, че не знае за какво трябват тези 1,7 млн. лева, искани за районните кметове.

Той заяви пред журналисти, че средствата са нужни за две улици към проекта „Модър-Царевец”. Оказа се обаче, че това не е така. Самите пари са за ремонт на тротоари, пешеходни зони и паркинги. Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев потвърди, че средствата не са за проекти, свързани с  „Модър-Царевец” , а за текущи ремонти, чиято процедура върви сега.

Величко Родопски потвърди и, че не знае и защо се бавят толкова процедурите за разпоредителни сделки за продажба на общински имоти и апартаменти. Това е едно от перата, които трябва да дадат 6 млн. лева в бюджета на Пловдив.  Тази дейност се върти от зам.-кмета по общинска собственост арх. Невена Балчева.

С други думи зам.-кметът по финанси нито знае за какво трябват общинските пари, нито знае какво се случва с тези, които се чакат.  Този дисбаланс между отделните ресори е твърде притеснителен за управлението на Пловдив, още повече, че такъв изглежда се настанява и в Общинския съвет.

Каква е реалната картина с политическото мнозинство в Общинския съвет ще си проличи след изборите. Очаква се през юли или септември администрацията да входира предложението за многомилионния заем.  Именно това ще покаже къде са ГЕРБ и останалите формации към подкрепата си за работата на администрацията.