Актуализацията на бюджета на Община Пловдив не успя да събере необходимите гласове. Предложението дойде в следствие на искане от групата на ГЕРБ за даването на допълнителни 1,7 милиона лева.

По време на обсъжданията Йордан Илиев от ГЕРБ изчете предложения за разпределяне на средства от 1,7 млн. към районите, както следва: 150 хил. лв за район „Западен“, 260 хил. лв. за район „Източен“, 380 хил. лв за район „Централен“, 350 хил. лв за район „Южен“, 350 хил. лв за район „Тракия“ и 210 хил. лв за район „Северен“.

Актуализацията бе поискана за нуждите на капиталовата програма на районите, която служи за изграждане на междублокови пространства, улици, паркинги и тротоари.

Мотивите бяха, че районните кметове имат проведени процедури и сключени договори и могат да започнат работа веднага за разлика от Община Пловдив.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски, който в момента е временно изпълняващ длъжността кмет на града, заяви, че е против даването на тези пари на районните кметовете, тъй като средствата са необходими за изграждането на две съседни улици, свързани с пробива „Модър-Царевец“.

Той обясни, че въпреки доброто събиране на данъците има голямо неизпълнение от предвидените собствени приходи в бюджета на общината, които се набират от такси, стопански дейности, глоби и др. Към днешна дата са били събрани едва 30% от общо 70 милиона лева заложени в проектобюджетната рамка за тази година.

По време на гласуването предложението на ГЕРБ бе подкрепено от 21 съветника. Цялото предложение обаче не събра необходимия брой гласове, то отново събра 21 гласа и дори при прегласуването подкрепата падна още повече - на 17 гласа. Величко Родопски обясни след това, че евентуално тези средства за райкметовете могат да бъдат осигурени при актуализацията на бюджета през септември месец.

Очаквайте подробности.