На официална протоколна среща, областния управител на област Пловдив - д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна Н. Пр. г-н Мигел Алонсо Берио – Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в Република България и г-н Алехандро Поланко Мата – Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в Република България в периода 2019 – 2024.

На срещата бяха обсъдени икономическите и културните отношения между двете страни и перспективите за по-нататъшно добро сътрудничество.

Д-р инж. Илия Зюмбилев – Областен управител на област Пловдив, приветства Н. Пр. г-н Мигел Алонсо Берио за новоназначението и посещението му, запозна накратко госта си с най-важната информация за областта, изразявайки радушното си отношение към Испания и испанския народ, като подчерта дългогодишните добри отношения между двете страни. Областният управител на област Пловдив се обърна и към г-н Алехандро Поланко Мата, като го поздрави за активната му работа с ценен принос по време на своята дипломатическа мисия в България и за удостояването му с почетната титла ,,Доктор хонорис кауза” на Университета по хранителни технологии – Пловдив по-рано през деня. На вълнуваща церемония под звуците на студентския химн Gaudemaus Igitur, дипломатът получи от ректора на УХТ, проф. Галин Иванов, атрибутите на почетното звание: огърлие и папирус-грамота. 

От своя страна г-н Алехандро Поланко Мата благодари за поканата и за доброто сътрудничество, като подчерта, че за изминалите пет години в България е срещнал много предизвикателства и работата заедно с българските колеги се е оказала много ползотворна, като освен непрекъснатата си готовност за подкрепа подчерта и надградените двустранни приятелски отношения. По време на мандата си е посещавал многократно Пловдив за различни мероприятия в университетите, езиковите училища и други институции, като отбеляза и присъствието на испански войници в Пловдив във връзка с изпълнение на служебните им ангажименти. В продължение изтъкна, че Пловдив е привлекателно място с икономическо бъдеще, културно наследство и развитие, което той определя за изключителен град.  

Н. Пр. г-н Мигел Алонсо Берио от своя страна благодари на Областния управител на област Пловдив - д-р инж. Илия Зюмбилев, за поканата, за възможността да се възползва от опита на предшественика си и за удоволствието от посрещането му от Областна администрация - Пловдив. 

Посланикът  обърна внимание, че сега Испания и България много са напреднали и са се сближили още повече освен с идентифицираните общи интереси в икономическите отношения, а и с приноса на българите в Испания – важна тъкан в обществото на цялата страна. Подчерта се отвореността към всякакъв тип сътрудничество с успешен хоризонт и се пое ангажимента за визуализация на двустранните отношения по достъпен начин чрез културни инициативи.

Областният управител на област Пловдив и Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в Република България отбелязаха, че подпомагането на двустранното сътрудничество във всички сфери на обществения живот е обща кауза. 

В края на срещата се размениха протоколни подаръци. Областният управител на област Пловдив - д-р инж. Илия Зюмбилев, получи двуезични книги за Испания и отношенията ù с България, а Н. Пр. г-н Мигел Алонсо Берио - Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в Република България, и г-н Алехандро Поланко Мата – почетни плакети на Областния управител на област Пловдив.