Община „Марица” скоро може да се похвали с най-скъпия служебен лек автомобил в Пловдивска област.  Администрацията е пред завършване на обществена поръчка -  „доставката на фабрично нов лек автомобил за нуждите на Община „Марица””.

В техническите спецификации не пише за какво точно ще се използва автомобилът, като прогнозната цена е 127 хиляди лева без ДДС.  В нея, освен доставката на автомобила, е й гаранционното му обслужване.  70% от оценката за бъдещия изпълнител е критерий цена, а 30%  е срок на доставка, като максимумът, даден от възложителя е 3 дни!

Въпреки това на поръчката се явят две фирми - „Сендър България”, които предлагат  ” Land Rover Discovery”, произведен през 2024 година. Компанията обаче бива отстранена, тъй като предложението не отговаря на техническото задание. Така другата компания - “Тойота Тиксим” ООД печели поръчката с автомобил  „Toyota Land Cruiser 150 2,8 4-D4  Special Edition”, произведен през декември 2023 година. Те предлагат срок на доставката за 3 дни, а цената е 122 800 лева без ДДС, или 147 360 лева с налога.  Гаранцията е 10 години или 200 хил. км, в зависимост кое събитие настъпи първо.

Колата отговаря на всички заложени критерии, включително и ускорение от 0 до 100 км за 8,6 секунди.  Също така е 4 х 4, над 200 конски и 2700 см3.

Възложител на поръчката е зам.-кметът Петър Минков, като се очаква скоро да бъде подписан договор.

Не е ясно за какво ще се ползва този автомобил и защо е нужно в Община „Марица” да има толкова луксозен високопроходим автомобил. Най-вероятно тя ще бъде ползвана за „лична служебна кола”, или на кмета Димитър Иванов или друг висшестоящ управник в общината.

За пример  средните суми по поръчките за детски площадки и облагородяване на зелени пространства в селата от Община „Марица” са около 50 000 лева.