Мрачните прогнози, че пазарът на имоти в Пловдив ще замръзне през тази година не се оправдават. Макар и с леко забавяне данните в Агенцията по вписванията показват, че продължава сериозна активност по покупка и продажба на недвижимо имущество.

През третото тримесечие на 2023 година са реализирани общо 3582 сделки с имоти. Спрямо същия период миналата година те са с 618 по-малко или с свиване на продажбите с приблизително 14%. В началото на годината обаче брокерите отчитаха толкова забавен пазар, че агенциите очакваха намаление с далеч по-сериозен процент.

За първите 9 месеца в Пловдив са вписани 10 997 покупко-продажби, докато от януари до септември 2022 година те са били 12 813. Така за момента годишното охлаждане на пазара е точно 14%. 

Очакванията за застой, падане на цените и увеличение на предлагането за сметка на търсенето, се базираха основно на факта, че лихвите и ГПР-то по ипотечните кредити ще се повишат рязко, както и че условията на банките за кредитиране като доходи и процент самоучастие, ще се завишат. 

Не се случи нито едно от изброените, затова и се запазва тенденцията от последните години - приблизително всяка трета сделка в Пловдив е финансирана от банка. Преобладават договорните ипотеки и се наблюдава спад на заличените борчове. 

Логично, цените на имотите не просто не паднаха, но се вдигнаха. Експерти очакват същия тренд да продължи до декември, като традиционно най-силното тримесечие за сделки е именно последното. 

Феномен на пазара в Пловдив: Сделките с имоти намаляват, цените растат рекордноКакви са възможните обяснения?