Трети ден пред лабораториите и болниците в Пловдив се извиват опашки от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19.

4451 пловдивчани са се имунизирали след издадената от здравния министър д-р Стойчо Кацаров заповед, според която ще се изисква зелен сертификат за допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. Такъв документ е необходим от понеделник не само за посетителите, но и за всички работещи в съответните обекти.

Това принуди мнозина колебаещи се да си поставят ваксина. Само вчера през кабинетите в областта са минали 2814 души. Интересното е, че 1198 са предпочели препарата на „Янсен”. Тоест, 43%, или почти всеки втори на опашките избира еднодозова ваксина заради възможността веднага да получи сертификат за завършен ваксинационен курс. Все пак най-голям остава интересът към „Пфайзер”. Вчера с него са се ваксинирали 1425 пловдивчани. 191 са избрали „Мадерна”, а от „АстраЗенека” няма поставена нито една доза.

260 972 са вече ваксинираните в Пловдивска област. От тях 138 256 (или 23.7%) са със завършен ваксинационен цикъл. 1179 имат поставена бустерна доза. 

Междувременно заболеваемостта продължава да нараства. В област Пловдив на 14-дневна база тя вече е 564.7 на 100 000 души, в страната достига 627.23 на 100 000 души.

По повод усложнената епидемична обстановка днес областният управител Ангел Стоев свиква Областния оперативен щаб. На срещата ще бъде обсъдена евентуалната нужда от разкриване на още COVID легла, спазването на противоепидемичните мерки, както и начина на обучение в училищата в условията на завишена заболеваемост от инфекцията.