Министърът на туризма Мариана Николова се срещна с турски туроператори, за да рекламира чудесните възможности за зимен туризъм у нас. По време на среща в Истанбул тя заяви, че, че през миналата зима турските туристи са били над 47 000, което представлява 9% от чуждестранните посещения за сезона. "Това отрежда шесто място на гостите от Турция в класацията за зимни посещения от чужбина, и аз съм уверена, че с общите ни усилия можете да се изкачите и на по-високо място", категорична бе тя.

Министерството на туризма на България, в сътрудничество със здравните власти, работи за максималната сигурност и спазване на мерките за безопасност за туристите в зимните ни курорти, съобщават от ресорното министерство. Вицепремиерът е заявила още, че българското правителство се стреми да държи максимално отворени границите, защото поддържането на туристооборота, на връзките между България и Турция във всеки един стопански аспект е от изключително значение.

Не на това мнение обаче са медици от Одрин, които днес поискаха да бъде затворена границата с България. "Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и България, ако искаме да спрем разпространението на епидемията от Ковид-19, което към момента надхвърли показателите отпреди април", заяви председателят на областния Лекарски съюз в Одрин д-р Гюрджан Алтун на пресконференция.

Той представи данни, според които увеличението в случаите на Ковид-19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели за 15 дни е надхвърлило два пъти средните показатели за страната. По думите му особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата.