"Ще проведем вътрешно разследване и ще преценим дали нашият колега има някаква вина". Това обясни пред БНТ д-р Димитър Яневски, председател на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз, във връзка със случая на кучето Рая, порода чихуахуа, което беше спасено от евтаназия в Норвегия след призив на актьора Жан-Клод Ван Дам.

Всички сме виновни - като се започне от практикуващия ветеринар и се стигне до органите, проверяващи на границата, категоричен е д-р Яневски.

Паспортът на Рая не е попълнен както трябва, допълни той. За редовни документи, първо, животното се идентифицира с микрочип, това се въвежда в европейски паспорт, който съдържа информация на английски и на български и след това данните постъпват в единна система. Кучето се ваксинира, задължително и за бяс, обезпаразитява се и едва тогава може да пътува, обясни ветеринарят.

За съжаление, граничните власти не са обърнали внимание на документите, но аз подозирам, че те не са и обучени за несъответствия, смята той. Очаква се малката Рая да се прибере у нас всеки момент. Остава обаче нерешен въпросът с това кой ще я осинови.