Оранжев код за лошо качество на въздуха е обявен на сайта на Община Пловдив, който се занимава с мониторинга на околната среда. 

При такива нива на замърсяване от администрацията призовава гражданите да не се разхождат в близост до главни пътни артерии и райони, отоплявани с въглища. Заръките гласят още да не се използва твърдо гориво, както и личните коли да бъдат оставени и да бъде използван обществен транспорт. 

Причината за влошения индекс на качеството на атмосферния въздух е наличието на превишени стойности на фините прахови частици от типа ФПЧ10.  Измерването на Община Пловдив показва още, че въздухът е по-мръсен в ЖР "Тракия" в сравнение със стойностите засечени от другата станция за мониторинг на въздуха, която се намира в кв. "Каменица". 

Според швейцарската платформа за следене на качеството на въздуха IqAir, индексът на замърсяване в Пловдив е 80, тъй като фините прахови частици от типа ФЧП2,5 са с концентрация 26µg/m³ или повече от 5 пъти над нормата. 

От портала съветват хората със здравословни проблеми и уязвимите групи да носят маска навън и да избягват каквито и да е физически активности като каране на колело. Гражданите са призовани да затварят прозорците си и да използват пречиствател на въздуха в офисите и домовете си.