ВАС уличи в корупция бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов, който повишил своя шурей /брат на съпругата му/ Аспарух Томов. Състав на върховния административен съд е отменил решение на колегите си от Стара Загора и е потвърдил констатациите на КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси и по отношение на вече бившият изпълнителен директор. 

Причината е, че той е повишил в длъжност чрез вътрешна процедура за конкурентен подбор брата на съпругата си. Магистратите са приели като правилни и законосъобразни констатациите на КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси в управленческите действия на Николов, който е бил наясно, че шуреят му е бил единствен кандидат в предложената процедура. „Определяйки подбора да се извърши само в рамките на сектор „Рибарство и контрол - Пловдив“, а не и сред други звена на администрацията на ИАРА,  Николов поставя именно в привилегировано положение шурея си спрямо останалите служители на ИАРА, а с избора си на провеждането на процедурата - чрез конкурентен подбор, а не чрез някоя от другите възможни процедури за заемане на свободна длъжност, включително и чрез провеждане на конкурс, той поставя Т. в привилегировано положение и спрямо другите евентуални кандидати за заемане на длъжността извън ИАРА, които биха участвали в конкурса“ се подчертава в мотивите на ВАС.

Потвърдени са и наложените от Комисията санкции в размер на 5000 лева. 

Аспарух Томов

През август 2020 заместник-изпълнителният директор на ИАРА прави предложение до изпълнителния директор на ИАРА за стартиране на процедура по конкурентен подбор за длъжността „главен инспектор РК" в сектор „Рибарство и контрол - Пловдив“ към отдел „Рибарство и контрол - Южна България“, гр. Пловдив в Главна дирекция „Рибарство и контрол“ в ИАРА, с оглед налична вакантна длъжност и необходимостта да бъде назначен квалифициран служител.

Заместник-изпълнителният директор на ИАРА предлага конкурентният подбор да се проведе в рамките на сектор „Рибарство и контрол - Пловдив“. Във връзка с така направеното предложение от Дирекция „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ е изготвена Справка относно служителите, които отговарят на условията на чл. 30 от Наредбата за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите в държавната администрация за повишаване в длъжност, чрез заемане на по-висока длъжност „главен инспектор РК“ в сектор „Рибарство и контрол - Пловдив“ към отдел „Рибарство и контрол - Южна България“, гр. Пловдив в Главна дирекция „Рибарство и контрол“ в ИАРА. В изготвената справка е включен само един служител - А.Т., заемащ длъжност „старши инспектор РК“, II младши ранг, с последна оценка по НУРОИСДА - изпълнението надвишава изискванията, поставена за 2019г. и с професионален опит над 2 години. Именно той е братът на съпругата на Галин Николов. В следствие на процедурата е повишен. 

Николов бе уличен в корупция от КПКОНПИ и по други три конфликта на интереси. Според данните той е участвал като ръководител на проекти и е получавал финансово възнаграждение за това. Не е ясно дали Николов е обжалвал пред ВАС и тези обвинения, тъй като все още решение по този казус липсва. 

Междувременно  ВАС потвърди още две преписки на КПКОНПИ. 

Кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб е бил в конфликт на интереси, когато е подписал платежните нареждания за субсидиране на местния футболен клуб и на фирма на синовете си. Решението на ВАС потвърждава констатацията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Магистратите са определили като правилни и законосъобразни заключенията на експертите на КПКОНПИ, че кметът е имал частен интерес при подписване на платежните нареждания както за субсидиране на местния футболен клуб, заради това, че синът му е член на управителния съвет на спортното дружество, така и за доставка на храни, напитки и битови консумативи от фирма, в която двамата му синове са съдружници.

Законосъобразна последица от установения конфликт на интереси е и постановеното отнемане на сума, съставляваща нетното дневно възнаграждение на Е. Реджеб на датите, на които е разходвал общински средства в полза на свързаните лица и сума, представляваща получената материална облага, в резултат на установения конфликт на интереси, на обща стойност 98 138 лева.

Върховният съд потвърди и решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси и на благоевградската общинска съветничка Валентина Шаркова за това, че е гласувала за приемането на две решения на общинския съвет в Благоевград в интерес на свързани с нея лица – одобряване на намаляване на дължимите наеми и освобождаване от наем на търговски дружества във връзка с епидемичната обстановка в България през 2020 г.

Съдът е потвърдил и констатацията на Комисията за наличие на икономическа зависимост и свързаност между Шаркова и един от облагодетелстваните от решенията на Общинския съвет търговски обекти. “В случая цялостният анализ на хронологията на действията и събитията, с оглед на събраните по делото доказателства, налага извода за финансово-стопанско обвързване между В. Шаркова и ЛАРГО МОЛ ООД“, се казва в съдебното решение.