Първият учебен ден в България. Ден на емоции както у децата, така и у техните родители. Първият училищен звънец винаги е нещо вълнуващо, нещо, което няма как да забравиш до края на живота си.

Това е денят, в който учениците се завръщат в класните си стаи, за да придобият нови знания и умения.

3360 първокласници ще прекрачат  прага на училищата за първи път. Във всички училища (общински, държавни и частни) в  град Пловдив се обучават около 44 000 ученици.

За 1300 деца първият звънец ще удари в други учебни заведения, защото ремонтите в техните класни стаи продължават.

Учениците от ОУ „Екзарх Антим I“ ще бъдат временно преместени в други учебни заведения заради цялостен ремонт и модернизация на базата, както и заради изграждането на спортна зала в двора. 

Заедно ще открият новата учебна година всички учители и ученици на Професионалната гимназия по електроника и електротехника, след което обаче само осмите, деветите и десетите класове ще останат да учат в сградата, а останалите ще бъдат преобразени. Причината е продължаващият мащабен ремонт.

А колко ни излезе подготовката на децата за така очаквания ден?

Проверка на TrafficNews показа каква е сумата, която трябва да си подготвим за ученик, който има нужда от всичко необходимо за учебния процес. Цената варира от 100 до 500 лева за пълна подготовка, като дали ще се разпростираме в покупките или ще действаме по-икономично зависи от бюджета, с който разполага домакинството.

Сумата за подготовката включва неща като ученическата униформа, дрехите за първия учебен ден, раницата и съпътстващите пособия от задължителния списък на първолака като раница, несесер, тетрадки, помагала, дрехи, обувки, униформа, но това не е всичко в задължителния списък.

 

Колко излиза подготовката на ученик през 2024-та година?Учебните заведения под тепетата отварят врати на 16 септември

В същото време около 200 лева ще ни струва и задължителното облекло. Все повече учебни заведения вземат решения за въвеждането на униформите, за да се отличават от останалите. А за целта хората трябва да подготвят значителна сума пари. 

Между 20 и 25 лева варира цената на тениските и щампа на съответното учебно заведение, като това зависи от съответната фирма. В Пловдив две са дружествата, които имат сключен договор с МОН за изработка на ученически униформи – „Пен силует” и „Форест джинс”.

Проверка на TrafficNews в сайта на първата фирма показва, че тениските с яка например започват от 21 до 25 лева.  Между 2 и 3 лева е разликата между спортен и втален модел, като стойностите не се определят от цветовете.

Класическите тениски са най-евтиният вариант за облекло. Там разликата с трикотажните такива с яка са с до  10 лева. Между 14 и 16 лева е стойността на блузката с къс ръкав.

За суитшърт родителите трябва да отделят между 42 и 55 лава, пуловерите 36-32 лева.

Да облечем детето си за училище: Колко ще ни струват униформите в Пловдив?Хората трябва да подготвят значителна сума пари

През изминалите дни станаха ясни датите на националните външни оценявания. Датите по български език и литература и по математика ще се проведат съответно на 18 и 20 юни (7. клас ) и 13 и 16 юни (10. клас).

За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика – на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

От Министерство на образованието вече пуснаха графика на ваканциите през новата учебна година.

Родители и синдикати са недоволни от новия график за ученическите ваканцииПредлагат още една зимна ваканция