С руйно вино и в тесен кръг зарязаха лозите в Куклен. Заради COVID-19  честванията и  тази година минаха по-скромно. Нямаше ги десетките жители и гости на планинското градче, които обикновено се събират на площада и откъдето тръгва  традиционното шествие към лозовия масив.

Въпреки това и напук на  студеното време кукленци спазиха традицията  и отбелязаха подобаващо празника „Трифон Зарезан“ с музика, хоро и руйно вино.  „Момичетата“ от женската певческа група към читалище "Никола Вапцаров- 1909" завъртяха хорото на градския площад преди да се отправят към лозето за ритуалното зарязване.

Отец Янко от храма „Свети Атанас” отслужиха водосвет за плодородие  и заедно с  кметът на общината Мария Белчева и местен лозар хванаха лозарските ножици, за да спазят българския обичай и  ритуално зарязаха гроздовите пръчки.

Кметът на Куклен Мария Белчева  призова  да се помолим най-вече за здраве, за връщането ни към един по-спокоен и добър живот.

 „На този хубав български празник, пожелавам от сърце да са пълни с добро душите и да вървим напред заедно с вяра и оптимизъм.“-обърна се към кукленци Белчева.

Церемония по награждаване на победителите в конкурса за най-добро домашно вино няма да има предвид противоепидемичните мерки в страната.

Професионален дегустатор  оцени  качествата на 14 червени, 7 бели и 4 розета участващи в надреварата.

При белите вина на  3-то място се класира Йордан Гечев с мускат „Отонел“ , а позиция напред зае Костадин Павлов от Гълъбово с „Юни Блан“. Минко Божков, който миналата година бе втори, грабна  първото място и награда 20-литрово буре  за  най-добро домашно бяло вино от сорта „Карловски мискет“.

Бронза при червените вина отиде при Ремзи Бошнак, среброто  взе Минко Божков.

На първо място с най-доброто червено вино е Петко Горев.

При розетата първо място отново е за фаворита при белите вина Минко Божков с „Каберне Фран“, второто е за Ремзи Бошнак с „Каберне“ и трето място за Димитър Апостолов с „Рубин“.

Наградата  за 1- во място е 20 литрово буре, за 2-ро място – спиртомер, а за 3-то място - професионална лозарска ножица.