Доминацията на Китай в добива на криптовалути приключи. Новите данни от Индекса за енергийно потребление при добива на биткойн показват нулева активност в Китай за последните три месеца.

Имайки предвид, че Пекин забрани всички дейности, свързани с криптовалути, това едва ли се приема за изненада, макар да не е първият път, когато Китай въобще не попада в крипто статистиката.

Данните показват, че мерките на китайското правителство са дали резултат и са изгонили „копачите“ извън страната или в нелегалност. Действително нулевата активност в страната не означава, че никой в Китай не добива дигитални валути, защото е възможно те просто да използват метод за скриване или промяна на своите IP адреси.

Сега САЩ e държавата с най-голям брой копачи на своя територия, въпреки че все още не могат да достигнат рекорда на Китай от месец май тази година, когато на азиатската страна се падаха 44 процента от глобалната активност. След забраните в Китай, добивът на криптовалути отбеляза спад в световен мащаб, но постепенно се забелязва завръщане към нивата от началото на годината.