Дали часовият интервал от 13.30 до 16.30, отреден за покупки за възрастните над 65 години, е най-добрата идея за превенция срещу заразата от ковид? Проверка на TrafficNews покаа, че за разлика от софийските си колеги, пловдивските служители на големите хранителни вериги, спокойно могат да използват следобедния коридор за почивка.

Оказва се, в делничните дни „зеления коридор” със сигурност е метод за прогонване на младите клиенти, които няколко дни след влизане в сила на заповедта все още се лутаха пред търговските обекти. 

Припомняме, че от 12 ноември магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат хора под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове ще се допускат само хора на и над 65-годишна възраст. 

Репортерска проверка на TrafficNews показа, че в определения за пазаруване прозорец хора пред магазините почти няма. Възрастните в Пловдив масово я приемат за двустранна - обикновено обедните часове са предпочитани за почивка, а не за пазар. И така ограничава останалите хора от възможността да се снабдят с необходимото.

Немалък отзвук по този въпрос има и сред потребителите на социалните мрежи. 

"13:50 на обяд. Не мога да си купя нещо за хапване от абсолютно празен магазин без да има жива душа наоколо, заради възрастта. Логика има ли? Или и тя е забранена вече?", са само част от коментарите на пловдивчани.

И ако клиентите на по-големите хранителни вериги спят, то по малките магазинчета в Кършияка, например, могат да се забележат пъргави пенсионерки с найлонови торби в ръка. Освен тях обаче, в обектите се допускат и хора под 65 години - кой за цигари или бира. Не са малко и домакините, притичали по чехли до близката бакалия, защото са забравили да се запасят с някои дребни продукти за обяд или вечеря.