След Кричим и в община Калояново учениците от 5-ти клас нагоре се връщат обратно в клас. Заболеваемостта в общината падна под 250 на 100 хиляди, което е предпоставка за рестарт на присъственото обучение.

„Всички ученици се завръщат в клас без тестване. На входа имаме медицински филтър. Измерва се температурата на влизащите, има и медицинско лице, което да реагира при наличието на симптоми, сред някои от учениците. Провеждахме тестове на най-малките ученици в начален етап, като успяхме да обхванем около 80% от децата. Родителите на големите ученици обаче не са съгласни децата им да бъдат тествани. Там не успяхме да достигнем дори 50% съгласие”, обясни директорът на ОУ „Иван Вазов” Венелина Радулова, цитирана от Нова ТВ.

По думите й единствено трима ученици от горен курс са със зелени сертификати, от общо 77 деца в училището.

„При по-висока заболеваемост без наличието на тестове, няма как да се организира учебният процес. Средства за закупуването на тестове нямаме”, каза още директорът.

От днес в клас се връщат учениците и в общините Марица, Асеновград и Стамболийски. Решение за присъственото обучение в Пловдив се очаква днес.