Хиляди пловдивчани и гости на града са ощетени от грандиозна измама за събиране на средства на Главната улица на Пловдив. За това съобщи човекът, разбил схемата - цигуларят Георги Димитров известен с прозвището пловдивският Моцарт. 

Музикантът се усъмнява в кампания за набиране на средства за глухонеми, след като вижда хвърлени списъци на дарители в кош за боклук. Стига го граждански арест, за да излезе истината на яве и да се спре със злоупотребата на гърба на стотици хора. 

"Виждам хората, които се представят за глухонеми и набират средства, от два-три месеца в Пловдив. Трима души обикалят на Главната улица, въпреки че по-късно разбрах, че са се подвизавали и пред големите магазини в града, училища, и че са забелязвани дори в София. Докато свиря ги наблюдавам. Спират хора и им показват папки, в която има напечатан сертификат за подпомагане на изграждане на дом за глухонеми деца. В папките си те имат списъци, в които ти трябва да напишеш името си, пощенския си код и да опишеш каква сума би дарил. Те не общуват, а само с жестове приканват минувача да види тази информация и когато той попълни данните си, очакват да им даде въпросната сума пари", разказва Димитров. 

И той като много други състрадателни хора дарява сума. Скоро обаче разбира, че е бил измамен. Прави му впечатление, че повечето хора даряват не малки суми - между 10 и 50 лева. След като наблюдава дълго време представящите се за глухонеми, пловдивският Моцарт вижда редица съмнителни признаци и вече е категорично сигурен, че става дума за престъпление. 

"Отвратително е да изкарваш пари на гърба на хората, и то под претекст за благотворителна кауза. Има толкова нуждаещи се хора, абсолютно несправедливо е парите на нашите съграждани да отиват в техните джобове по този начин. След като бях сигурен, че става дума за една голяма лъжа, хванах една от тях и настоях да признае. Тя почна да вика и ме напсува на английски, викнах полиция и я задържах, докато дойдат униформените", разказва Димитров за "чудото" да проговориш.

Полицаи от Второ РПУ са се отзовали на сигнала и са задържали младата жена. По думите на Димитров хората, занимаващи се с измамата, са румънци от малцинството.

"Който е давал пари на тази или нейните "глухонеми" сподвижници, моля да се свърже с мен или полицията, за да няма повече ощетени граждани с немалки суми пари! Грехота е да се използват недъзи за събиране на пари. Затова станахме толкова мнителни и когато има наистина има нужда, заради такива не искаме повече да помагаме", апелира Димитров. 

Очаквайте подробности!