14-годишно момиче преживя изстинки кошмар след сексуално насилие над нея. Девойката дори е правила опит за самоубийство, след като порно клипче бе пуснато в социалните мрежи. Грозната гавра е станала в Пловдивско, а децата са били възпитаници на една и съща гимназия.

Момичето имала връзка с неин съученик. Те дори имали сексуални контакти. Един от тях бил заснет с телефона на момчето. След кавга тийнейджърите се разделили. За да си отмъсти на девойката обаче, момчето публикувало секс клипчето в социалните мрежи. Всички деца от училището са станали свидетели на интимните моменти между 14-годишните.

Девойката спряла да посещава класните занимания, дори изпаднала в тежка депресия. Стигнало се дотам, че е имала намерение да сложи край на живота си. Тогава близките й се обръщат към детски психолог.

Днес момичето вече се е върнало в училище и продължава обучението си.

Това бе един от примерите,  който фондация „Джендър алтернативи“ представи по време на пресконференция. Брифингът бе по повод програма „HIT”, която вече 24 месеца продължала и е насочена към превенция за борба с езика на омразата.

По думите на адвокат Милена Кадиева – Управител на фондацията, в момента се наблюдава бум на тормоза в социалните мрежи.

„Момичета са атакувани от връсниците си, като тормозът е предимно сексуален. Вулгарни снимки и клипчета, както и заплахи. Не са малко и случаите на сексуален тормоз от момчета към момчета. Децата в момента комуникират предимно в мрежите”, каза адвокат Кадиева.

Тя добави, че относно казусът със сексуалния тормоз в пловдивската гимназия, психологът към фондацията е работел с момичето, а самата организация е предала случая на ГДБОП и Прокуратурата. Институциите веднага са реагирали и клипа е свален от мрежите.

„Джендър алтернативи“ представиха още един пример за насили и омраза към деца. Казусът отново е свързан с ученици, но от пловдивско школо.

Цветнокожо дете започва училище с нов клас. От първия ден обаче, тийнейджърът не е бил приет от част от връстниците си. Една част са го обиждали и дори блъскали.

„Останалата част от класа обаче са приели много добре детето. Нещо повече, те са се обединили срещу насилниците. В момента ученикът се справя добре, има си приятели и насилието е приключило”, заяви Кадиева.

Фондация „Джендър алтернативи“ взема участие в европейски проект „HIT” в партньорство с 6 организации от различни държави - Англия, Италия, Испания, Кипър, Гърция и Германия. Целта на проекта е да разработи нов модел за овластяване на младите хора в Европа за справяне с расизма, ксенофобията и дискриминацията насочени към мигрантите. Продължителността на проекта е 24 месеца и е финансиран от Европейската комисия по програма „Права, равенство и гражданство“. България е финансирана с 50 хиляди лева.

„През тези 24 месеца имахме много срещи и занимания с децата. Направихме 4 семинара с по 30 деца. Те са от различни социални статуса, етноси и училища. Включиха се деца от Асеновград, Куклен, Раковски, Пловдив и други населени места в областта. Накрая 10 деца се събраха на 17 октомври, като по време на събитието дадоха идеи по какъв начин ще протече информационната кампания. Тийнейджърите бяха много креативни и дадоха много добри идеи. Предстои реклама по радиото и телевизията, ще се заснеме и информационно видео. Целта е да се каже не на омразата”, каза Кадиева.