Ремонтите може и да са скъпи, но хубавите къщи в района на Пловдив са още по-скъпи. Очевидно е, че тази максима е станала водеща за мнозина. Някои от тях са наследници на имоти в близките села, други са инвеститори, трети новодомци. Това, което ги обединява е, че виждат в този момент идеалния да вдъхнат нов живот на стари къщи. 

С настъпването на по-топлите и сухи дни се наблюдава значителен подем на строителството, а бригадите не могат да смогнат. Закъснелите да си намерят майстор вече трудно се вписват в заетите до октомври графици. 

"Къщи, които са изоставени и тънат в разруха от години, изведнъж се съживяват. Тази тенденция е масова. Не можем да смогнем от заявки за цялостен ремонт. Голям е интересът към ремонт и подмяна на покриви, за оправяне на фасади, а и за вътрешни реконструкции, преустройства и т.н. Въобще прави се всичко", обясни пред TrafficNews Димитър, който работи във фирма за извършване на ремонтни дейности.

Цените на дървения материал и арматурното желязо се нормализираха и са близко то тези от преди войната в Украйна. Увеличението на останалите видове строителни материали обаче оскъпява значително строителството. Цената на труда също е над 50% по-висока от преди 3-4 години.

Трудно е да се каже точно колко струва ремонта на къща, тъй като обектите са много различни, в различно състояние, а и изискванията за изпълнение варират значително.

"При цялостните ремонти цените започват грубо от 400 лева на кв.м. и стигат 1000 лева на кв.м. Сами разбирате, че един ремонт може да струва 50 000 лева, но може да стигне стойности до 200-300 хиляди лева“, посочва още Димитър.

Най-скъпата част при ремонтите са ремонт и подновяване на покривите, ремонт или създаване на нови стълбища, както и санитарните възли – от прекарване на нови тръби до поставяне на плочки и гранитогрес.

„Реставрацията на стари къщи понякога е много трудоемка, особено, ако собствениците искат да запазят някой орнамент, дюшеме и т.н. Понякога е по-лесно всичко да се изкърти и да се почне от нулата“, посочи още той.

Основно големите ремонти целят препродажба на недвижимия имот за много висока цена. Не липсват обаче и желаещи да си направят бизнес – къща за гости и т.н. Обикновено ремонт за собствено ползване си правят хора, закупили стара къща за ниска цена, а не наследници, издават още от бранша.

Не случайно цените на готовите къщи в предградията на Пловдив започват от 1000 евро за кв.м. и стигат дори 2000 евро за кв.м. В по-отдалечените села цените на ремонтираните имоти са между 500- 1000 евро за кв.м.