„Вече виждаме как площадът започва да се амортизира, а администрацията оставя тези макар и малки дупки в настилката с месеци. Ако това продължи така, то с всеки изминал ден дупките ще стават повече по класически модел на Теорията на счупените прозорци”.  Този абзац е от материал на TrafficNews през месец май 2021 година, когато се разиграха страстите около Виенското колело – дали ще нанесе щети по площада и кой ще ги поеме.

Наемът за виенското колело – колкото на шатрите за мартеници, печалбата им - до 1 млн. леваНа няколко места зейнаха пукнатини на площада, оказаха се стари

Няколко месеца по-късно виждаме Теорията на счупените прозорци на площада -  пропадналите шахти още си стоят, а редица елементи вече са разбити. На места са изкъртени плочки, по парапетите липсват стъкла, настилката е мръсна и цялата в петна, а зелените площи са пълни с боклуци.

Общото усещане на площада е, че той е занемарен,  а по-лошото е, че то се засилва с всеки изминал ден.  Това се случва две години, след като площадът бе открит, макар и незавършен. Парадоксалното е, че към днешна дата той все още няма Акт 16, с други думи не е въведен в експлоатация. Докато „Централен” се руши пък се прави последната част от него в тази обществена поръчка –за форум „Север” и връзката му се Одеона.  По този начин след няколко месеца ще имаме чисто нова част към площада, а старата вече ще изглежда… стара.