Стотици пловдивчани напълниха днес Бунарджика. Алеите и площадът на върха на тепето се пръскат по шевовете от родолюбци, които искат да отдадат своята почит и признателност към всички герои, дали живота си за свободата на България. Гордо се развяват и десетки български и руски знамена.

Днес странната отбелязва 143 години освобождението ни от Турско робство.

Преди официалната церемония от подножието на хълма за поредна година тръгна и „Походът на свободата“, в който се включиха десетки доброволци.  Шествието за поредна година се организира от комитет „Родолюбие“.

„Походът на свободата" изкачи БунарджикаСтотици пловдивчани решиха да отбележат празника на тепето

Водещ на официалната част на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

На хълма се качиха и десетки общественици и политици, сред които и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Кметът на Пловдив Здравко Димитров поздрави пловдивчани за празника.

В историята на всеки народ има паметни дати. За нас това е 3 март. Почитаме  повсеместна борба, в която участват перо и оръжие. Цели пет века свободата била наша мечта и надежда. Ние последни посягаме към свободата, но не заради робската си същност, а защото сме до сърцето на империята. Ние сме горди, че още през 1880 година кметът на Пловдив открива паметника, пред който сме днес“, заяви градоначалникът.

Вечерта на пл. „Централен“ ще се състои тържествена проверка - заря, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.