Причината за смъртта на пациентката от Пловдив, която е потърсила помощ в 5 болници е спиране на сърцето и дихателна недостатъчност. Тези данни са написани в епикризата. За съжаление тя е имала придружаващо хронично заболяване, което също е оказало въздействие върху общото й състояние. Това заяви управител на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Константин Сапунджиев. Именно в това лечебно заведение са били и последните минути живот на пациентката.

Жената е докарана на 10-и октомври сутринта от автомобил на Спещна помощ в тежко състояние с двустранна вирусна пневмония и след хоспитализирането й е започнало адекватно лечение. За съжаление същия ден следобед е настъпил леталният изход, разказа медикът.

Д-р Сапунджиев допълни, че в Болница "Св. Пантелеймон" имам КОВИД отделение, което е пълно с пациенти. Осигурени са всички необходими предпазни средства и лекарства. Остава обаче проблемът с липсата на персонал.

По повод предложението на здравния министър в болниците да постъпват студенти по медицина в шести курс, за да помагат в работата на медиците, шефът на болницата подчерта, че са отворени за тях. "И ако това се случи би било чудесно", допълни д-р Сапунджиев. Лекарят не пропусна да призове пловдивчани да спазват правилата за безопасност, защото КОВИД протича тежко и подмолно и пациентите се лъжат, че са добре и в един момент за няколко дни се стига до много тежко състояние, което изходът за съжаление е летален.