Майката на 2-годишния Ники, който почина на 12 август 2016 г., след като неукрепена мивка с шкаф падна върху него в пловдивски хипермаркет, съди Народното събрание. Жената обвинява парламента, че не е транспонирал коректно Директива на Европейския парламент от 2001 г. за общата безопасност на продуктите и регламент на Съвета на Европа от 1985 г. за отговорността за вреди, причинени от дефект на стока.

Във фаталния ден жената отишла да пазарува в строителен хипермаркет и докато разглеждала, малкият се заиграл сред преоценени стоки като мивки и шкафчета за баня, които не били здраво закрепени. Опитал се да се покатери по един шкафовете, той политнал и паднал върху него, пише 24 часа. Веднага била извикана Бърза помощ и детето било откарано в болница, но лекарите не успели да го спасят.

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая, но то беше прекратено с мотива, че „в конкретния случай липсва наказателно отговорно лице и данни за други извършени престъпления срещу личността на починалия”.

Така майката завежда дело в Пловдивския окръжен съд срещу парламента заради несъвършеното законодателство в случаите на такива инциденти, но на 21 октомври т. г. то е прекратено. Причината е, че близките на Ники са сключили съдебна спогодба с фирмата собственик на хипермаркета, всеки от тях е получил по 75 000 лв. и е подписал, че по този начин е напълно обезщетен за смъртта на Ники. Според магистратите това лишава майката от възможността да търси обезщетение втори път. Майка обаче е категорична, че не търси обезщетение, а иска промяна в законодателството, което да предотврати пореден инцидент с фатален изход. 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд.