Областният управител на Пловдив Йордан Иванов ще информира министъра на културата Атанас Атанасов за тежкото състояние и спешната необходимост от укрепването на Северната римска крепостна стена от II век в Стария град.

„Изпращал съм докладни до трима областни управители във времето, откакто проблемът съществува. Йордан Иванов пое ангажимент да разговаря с министъра на културата, защото тази стена е държавна собственост. Министерството трябва да се намеси, да осигури финансиране и тя да бъде укрепена и реставрирана”, каза кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Той е категоричен, че процедурата е в спешен порядък, защото състоянието на стената е критично.

„Не ми се и мисли какво ще се случи, ако се самосрути.  Има множество предписания за укрепването ѝ през годините”, подчерта той.

В миналото, когато са изграждали част от къщите по ул. „Съборна”, оградите, а и самите сгради са стъпили на тази стена. Ако се компрометира тя, това ще доведе до много сериозни последици", прогнозира районният кмет.

За проблема от години алармира собственикът на арт галерия-музей „Филипополис” Стефан Малецов. Той сигнализира за критичното състояние на стената още през 2014 г., когато констатира, че след всеки по-проливен дъжд или паднал сняг, каменни късове от стената падат. Министерство на културата обаче не предприема никакви действия, въпреки че археологическият паметник е публична държавна собственост.

Множеството комисии също не активират държавната администрация. Констатациите са, че римската стена е в критично състояние, има предписания, но от това не последва нищо. Ситуацията обаче вече е рискова и заплашва да предизвика срутища и на къщи.

Георги Стаменов предвижда да задвижи и още спасителни дейности на Трихълмието.

„През август ще пуснем дрон и ще обследваме за състоянието на всички хълмове в Пловдив, на скалните масиви, защото на места има видими проблеми с тях. Ще се направят снимки с инфрачервани лъчи. Стратиграфското проучване ще ни покаже пукнатините в дълбочина. След това, ако има необходимост от укрепване или премахване, ще се вземат мерки”, каза той.