Чрез национално електронно гласуване ще се избере символа, който да бъде изобразен на българските евромонети.

"Основните критерии за подбор на дизайн на националната страна на евромонетите трябва да сe припознаят от цялото общество, независимо от пол, възраст, местоживеене, политическа и религиозна обвързаност. Важен момент е мотивът да е емблематичен и разпознаваем като български и в международна среда. Информираност на обществото и съпричастността им за създаването на изображение, което ще даде уникалния облик на евромонетите на страната в еврозоната, ще улесни прехода към новата валута във визуална форма, но в същото време ще покаже и връзката на лева с новата валута", пише в Стратегията. 

Дизайнът на евромонетите от 1 и 2 евро, както и 50, 20, 10, 5, 2 и 1 евроцента ще се изработи чрез конкурс. Символът трябва технически да е подходящ за прилагане и върху малки размери на монети. 

На националното гласуване ще бъдат предложени най-добрите пет предложения, които ще бъдат подбрани на първоначален етап от специално квалифицирано жури и/или чрез онлайн гласуване.

Ще се направи и интернет страницата за еврото, която ще бъде основен институционален канал за информиране на гражданите и бизнеса по отношение на всички аспекти, относно въвеждането на еврото в България. Първоначално тя ще бъде предшествана от отделно подменю към интернет страниците на МФ и БНБ. Ще има и специално създадена телефонна линия. 

Как България ще премине към еврото? Първия месец ще плащаме и с левове, но рестото само в евроПубликуваха Концепция на Закон за въвеждане на еврото в Република България