Камера на КАТ улови нарушител който преминал с над 100 км/ч. при ограничение  50 км/ч.

Варненецът, който беше сниман с мерцедеса си в Пловдив отнесе за нарушението глоба от 700 лева и отнемане на 12 точки от контролния талон, както и книжката му за срок от три месеца.

Вместо да плати обаче, той обжалва наказателното постановление в съда, като магистратите отредиха то да бъде отменено. Освен това, МВР трябва да заплати на шофьора сумата от 300 лева, представляваща направени по делото разноски за адвокатско възнаграждение.

Как се стигна до решението на съда?

В края на месец декември 2020 година, мъжът се движил по Цариградско шосе, в посока надлеза на Скобелева майка . Той бил заснет от тринога камера, която отчела скорост от 107 км/ч. , при максимално разрешена за движение в населено място 50 км/ч. След отчетен толеранс от минус 3% от измерената в полза на водача, била приета скорост от 104 км/ч., което е с 54км. над допустимата за града. За нарушението, срещу варненецът бил съставен акт и заедно със снимката изпратен до Началника на Сектор „Пътна полиция“  във Варна, за да се връчи на нарушителя.

За това нарушение под тепетата, мъжът отнесе глоба в размер на 700 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. Това наказателно постановление е написано в отсъствието на шофьора, въпреки че той е попълнил декларация от която става ясно, че именно той е нарушителят.

Недоволен от санкцията, варненецът е подал жалба в съда под тепетата. Той е възразил срещу наказателното постановление с мотива, че незаконно е санкциониран. 

Започнато било дело в Районен съд. След запознаване с всички доказателства, магистратите в крайн сметка са открили неточност - актът за установяване на административното нарушение се съставя в присъствието на нарушителя и свидетелите, които са присъствали при извършването или установяването на нарушението. Тоест шофьорът не  е бил поканен да му бъде съставен акт, защото живее във Варна и такъв му бил изпратен.

Заради тази малка неточност пловдивският Районен съд отмени наказателното постановление на варненеца. Освен това осъди МВР да му заплати сумата от 300 лв.

Снимка: Архив