Сделките с имоти в Пловдив през първото тримесечие на 2023 година намаляват. Това показват данните на Агенция по вписванията. 

За периода януари-март 2023 година в Пловдив са сключени общо 3240 покупко-продажби, от които 156 със законна ипотека и 822 с договорна ипотека. В сравнение с предходния период от януари-март 2022 година, броят на сделките е намалял с 294, като тогава са били сключени общо 3534 сделки, от които 209 със законна ипотека и 786 с договорна ипотека.

Сделките с имоти в Пловдив са намаляли с 8,3%, докато жилищните кредити едва с 1,7%. Това означава, че има отлив на купувачи, които разполагат с готови пари. И тук вероятностите са две - защото не разполагат или защото искат да ги инвестират на друго място. Докато през 2022 година, всяка пета имотна сделка в града под тепетата беше банково кредитирана, то сега всяка ТРЕТА продажба е с жилищен кредит

Подобна тенденция за намаление на прехвърляния на имоти има в цялата страна. През първото тримесечие на 2023 г. са били сключени общо 44 461 сделки, от които 2009 със законна ипотека и 7907 с договорна ипотека. Спрямо същия период миналага година покупко-продажбите са намалели с 4414, а броят на сделките с договорна ипотека е увеличен с 128. Броят на сделките с законна ипотека е намалян с 461. 

Така за България намалението на сделките с имоти е 9%, а при жилищните кредити отливът е 3,24%

Тези данни могат да бъдат анализирани в светлината на настоящото икономическо положение и тенденциите на пазара на недвижими имоти.

Една от възможните причини за намаления брой на сделките е фактът, че много хора въздържат да правят инвестиции в недвижими имоти поради несигурността във връзка с увеличаващата се инфлация, фалити на банки в САЩ и икономически последици от войната в Украйна. Същевременно, увеличаването на броя на сделките с договорна ипотека може да бъде свързано с продължаващата либерална политика на банките за предоставяне на кредити на потенциални купувачи на недвижими имоти.

Предвид индикациите за затягане на кредитирането, можем да очакваме, ако не от следващото тримесечие, то от юли нататък, че ще има сериозно намаление на ипотеките, а от там и на сделките тази година експерти очакват значително намаление.