Днес Съюзът на българските парашутисти поздравява офицерите, сержантите и войниците от Специалните сили на Българската армия по случай Деня на парашутиста. 

 

ДО ГЕНЕРАЛИТЕ, ОФИЦЕРИТЕ, СЕРЖАНТИТЕ И ВОЙНИЦИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ НА БА

 

ДО ВЕТЕРАНИТЕ И ВОЕННИТЕ ПАРАШУТИСТИ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА

 

ДО ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТЕН ПАРАШУТИЗЪМ

 

П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н   А Д Р Е С

 Уважаеми господа генерали, офицери, сержанти и войници от Специалните сили на БА,

 

Уважаеми господа ветерани и военни парашутисти от запаса и резерва,

 

Уважаеми представители на българския спортен парашутизъм,

               

Националното ръководство на Съюза на българските парашутисти (СБП) има честта и удоволствието, най-сърдечно да Ви поздрави по случай  80-та годишнина от Първия боен ден на Парашутната дружина - Първото парашутно поделение в БА и създаване на Силите за Специални операции на БА.

Преди 80 години на 18.03.1943 година с писмо I-У0 № -2019, на началника на Въздушните на Н. В. войски, ген.-майор Димитър Айранов е разпоредено, от завърналите се от обучение в Германия две роти парашутисти, да се сформира Парашутна дружина, с което се поставя началото на организационното изграждане на парашутните поделения в БА, които по немски образец са в структурата на военновъздушната войска.

Парашутната дружина, записа славни и незабравими страници във военната история на България, с които ние заслужено се гордеем. 

За тези 80 години развитие, наследниците на Парашутната дружина – военните парашутисти доказаха, че имат своето важно място и роля в съвременните бойни действия. Постигнатите през годините резултати са основание за самочувствие и заслужен авторитет. С високия си професионализъм, във времето на израстване и промени в БА, поколения български парашутисти останаха верни на своя народ и Родина.

И днес Вие Наследниците на успехите на военните парашутисти по безспорен начин продължавате традицията да сте войни на честта, безпределно предани на Отечеството! Вие, като елитен Вид въоръжени сили с високия си професионализъм, със силно развитото си чувство за дълг и отговорност, със своята готовност за саможертва в името на защитата на целостта и независимостта на Република България, сте заслужили голяма признателност и уважение.

Войните-парашутисти, ветераните и военните парашутисти от запаса и резерва на Специалните сили на БА с доказаните във времето преданост, чест и достойнство и днес, продължавате да защитавате, популяризирате и ревностно да защитавате, славата, миналото, настоящето и бъдещето на парашутните поделения на БА, за което също заслужавате голяма признателност и уважение.

С доказания си професионализъм и спортно майсторство представителите на българския спортен парашутизъм също заслужавате признателност и уважение, за завоюваните редица призови места, медали и купи на Световни, Европейски и Републикански първенства.

Уважаеми парашутисти, в този празничен ден, приемете най–искрените пожелания от Националното ръководство на СБП, преди всичко за крепко здраве, благополучие, семейно щастие, сили и енергия за съхраняване и издигане на престижа на Българските парашутисти у нас и в чужбина.

 ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК!

НАЦИОНАЛНО РЪКОВОДСТВО НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРАШУТИСТИ

Клубът на българските парашутисти посрещна военните аташета на САЩ в ПловдивСъюзът на българските парашутисти връчи почетен плакет на подполковник Майкъл Линингтън