Община Пловдив ще заложи в бюджета за 2022 година 5 милиона лева за създаването на общинско дружество, което да вземе лиценз и да обслужва автобусни линии. Това заяви зам.-кметът по финанси Величко Родопски. 

Намерението на градските власти стана ясно по време на обсъждането за приоритетните обекти на Община Пловдив, които са вкарани в бюджетната прогноза до 2024 година. Там са заложени проекти за 180 милиона лева, които не могат да получат еврофинансиране и евентуално ще се търси съдействие от държавата по тях. 

Трябват 180 млн. лева за приоритетните обекти на Пловдив – нови улици, мостове и училищаГласуват бюджетната прогноза на Пловдив за следващите 3 години

Следващата седмица се очаква община Пловдив да представи проекта си създаване на общинско дружество за екологичен градски транспорт, което да стартира с 2 линии и 20 автобуса. 

Още този ноември община Пловдив ще кандидатства по програма LIFE, която дава възможност за финансиране на екологичен градски транспорт със сума до 10 милиона лева. Поради това общината е заложила 5 милиона лева, тъй като не са ясни параметрите за съфинансиране и собствени дейности по тази програма. 

Зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов заяви, че в тази сума – максимално до 10 милиона от Европа и 5 милиона от общинския бюджет, трябва да влязат изграждането на депото, електростанции, заряди станции за зареждаме на автобуси, както и надграждането на електронно-билетната система на градския транспорт.

Това би било едно базисно начало на бъдещото предприятие, като би могло чрез програма да се закупят и няколко електроавтобуса.

Теренът от 18,6 дка, на който най-вероятно ще се разположи бъдещето дружество, се намира в район Тракия и представлява т.н. бивш наказателен паркинг.