"Не може за живота на едно дете наказанието да бъде условна присъда. Мария загина по най-нелепия начин заради безотговорността на един родител, който дава ключовете на колата на 17-годишния си син, който няма шофьорска книжка". Това разказва пред БТВ майката на Мария, която умира при катастрофа през 2021 г, причинена от 17-годишно момче. Мария тогава също е непълнолетна. 

Присъдата на водача на автомобила е условна. 

"Бащата остави двете деца да пътуват по път, тази безотрговорност трябва да бъде наказана с ефективна присъда. Обвинението е за непредпазвливост. Мястото на което трябваше да ходят, беше различно и ние не бяхме уведомени. Ние искаме ефективна присъда, която да бъде адекватна на това деяние", казва майката на Мария. 

Припомняме, че инцидентът стана на 12- ти август 2021 година, като 51-годишният Стефан Герганов е предоставил автомобила си на неправоспособния си син  - вече пълнолетния Марио Герганов. Според обвинителния акт срещу подсъдимия Марио Георгиев- към онзи момент непълнолетен и неправоспособен водач, е повдигнато обвинение за това, че на посочената дата по пътя между Калофер и Калоферски мъжки манастир при управление на джип,  който е собственост на баща му Стефан Герганов  е нарушил правилата за движение: Като водач , младежът е не се е съобразил и не  е намалил скоростта на движение, докато влиза в завой и по непредпазливост е причинил смъртта приятелката му, която е била в автомобила- Мария Караиванова.