Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" отвори обществена поръчка за реконструкция на затворническо общежитие от открит тип „Хеброс“ с обособяване на преходно отделение (half way house ) и подобряване на материалните условията в корпуса на затвора в Пловдив. 

Прогнозната стойност на обществената поръчка за извършване на ремонтните дейности е 2 273 036 лева без ДДС или 2 727 644 лева с ДДС. 

Заложената реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническо общежитие от открит тип „Хеброс” целят да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените лица при изтърпяване на наказанията лишаване от свобода, както и създаване на благоприятни хигиенни и санитарно-битови условия в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти, пише в предмета на поръчката. 

Припомняме, че през последните години държавата е осъдена за милиони левове от затворници и арестанти, които се позовават на полагащите им се поне 4 кв.м. площ, както и хигиенни и битови условия, които са регулирани от европейски директиви.

По същество инвестиционният проект предвижда преустройство на съществуваща сграда, използвана за столова, с разгъната застроена площ 120 кв.м. и съществуваща стопанска сграда с разгъната застроена площ 1790 кв.м. Предвижда се да се подменят сградни и площадкови инсталации, като се предвиждат изграждането на санитарни възли в обособените спални помещения (килии), общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, спортни площадки и спортна зала, фитнес, перално отделение, котелно помещение, административни помещения за надзорния и административния състав.

За затворническата база, намираща се на бул. Александър Стамболийски № 4 в Пловдив, има влязло в сила Разрешение за строеж от края на 2021 година.  

Затворническо общежитие „Хеброс“ се формира през 1992 година в Пловдив. До тогава към затвора функционира затворническо общежитие от закрит тип в с. Баня и общежитие от открит в гр. „Сопот“, разположено в сграда на Вазовските машиностроителни заводи. През пролетта на 1992г. общежитието от открит тип се премества на територията на земеделското стопанство на затвор гр. Пловдив /южно от бул. „Александър Стамболийски/ и се преименува на затворническо общежитие „Хеброс“.

Крайният срок за изпълнение на поръчката е до 510 календарни дни. Критерият за възлагане ще бъде предложена най-ниска цена, но има редица параметри, с които кандидатите трябва да се съобразят, като числеността на екипа, направени обороти и т.н. 

Финансирането на поръчката е по проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по програма „Правосъдие“, Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежки Финансов Механизъм 2014 – 2021.