"Днес не е 3-ти март, но пак може да помислите за България. Често чувството за родолюбие е повод само за наздравици на маса, ако стане дума за работа и опазване на България поне малко по-чиста, то родолюбието не е повод за действие", така започва писмото си към нас пловдивчанин, който се чувства обезсърчен за борбата за европейска градска среда.

Пловдивчанинът сигнализира към редакцията на TrafficNews за отчайващото състояние около жилищните блокове на ул, "Богомил" 98, 121,123 и ул. "Славянска". Всякакви отпадъци са разхвърлени край преливащи контейнери за смет и не само, липсва и каквато и да е нормална форма на озеленяване.

"Изпращам ви кадри от района в, който живеем и играят децата ни. Както ще видите сега, така изглеждаше мястото и през 2019 година и до днес. Разбирам, че повечето ни съграждани са неуки, за това, че гуми и строителни отпадъци не се изхвърлят току така - или поне така им е удобно. Това е проблем, с който като гражданин се боря от 3 години", споделя читателят ни.

Той предлага и някаква форма на решение - информационни кампании за гражданите, както и моделът за изхвърляне и събиране на отпадъците да се промени.

"Добре е да се заплаща при всяко изхвърляне, нещо като вендинг контейнер за отпадъци или да се събира боклук само в торби с логото на общината, а те да се закупуват срещу определени суми, иначе превъзпитание няма да има. Само камери и много солени глоби за неправилно изхвърлен отпадък могат да подсетят хората, че живеем в общество с правила за спазване", посочва мъжът.

Той е подавал многократно сигнали към районната администрация, но по думите му нищо не се е променило, въпреки че кметът Иван Стоянов е реагирал незабавно ѝ е отправил сигнала към отговорните институции в лицето на ОП - Чистота, ОП "Паркове и градини".

"Моля отговорните да почистят отпадъците, нарязаните растения и строителни отпадъци и като цяло тази зелена площ и мястото около казаните за боклук да се облагороди. Прави впечатление, че чистачките на "Чистота" ни смятат за крайна спирка, само за почивка, а по централните улици се чистят добре", негодува още жителят на квартала.

Репортер на TrafficNews отправи запитване към двете общински предприятия – ОП „Чистота“ и ОП „Паркове и градини“ и днес вече пространството е разчистено поне от боклуците.

„Въпреки че ул. „Богомил“ е в ремонт и достъпът на сметосъбиращата техника е затруднен, контейнерите за смесен битов отпадък тип „бобър“ се обслужват всекидневно, без почивен ден. Тази сутрин за пореден път екип почисти и цялото пространство наоколо“, това заявиха от „Чистота“ по повод сигнала.

Ето и още от позицията им:

За да се предотврати образуването на нерегламентирани сметища, от общинското предприятие призовават гражданите да изхвърлят отпадъците на предназначените за целта места. Строителни отпадъци до 1 куб. м след домашни ремонти, до 6 броя стари гуми от лични автомобили, разделно събрани вещи от домакинствата – маси, дивани, столове, матраци и друга стара покъщнина, се примат безвъзмездно на специализираната площадка пред базата на „Чистота“ – ул. „Даме Груев“ 64А.

За улеснение на хората, които не могат сами да си осигурят транспорт, в кварталите работи и тежка техника за събиране на едрогабаритни отпадъци. Това става по график, който всяка седмица се изпраща до медиите, публикува се и в сайта на предприятието.

От „Чистота“ допълват, че графикът за обслужване на цветните контейнери за разделно събрани отпадъци от опаковки се определя от рециклиращите компании. Според него в район „Източен“ хартиените, пластмасови и метални опаковки се събират на всеки 10 дни, а стъклените – веднъж месечно. Този тип отпадъци трябва да бъдат поставени вътре в контейнерите, а не около тях.
Реконструкцията на ул. „Богомил“ включва не само пътното платно, а и облагородяване на прилежащите зони, така че след приключването ѝ улицата ще придобие много по-добра визия.