"Всички налични сили и средства са мобилизирани в операцията по търсене и спасяване", това заяви президентът Румен Радев по повод падналия МиГ-29 във водите край Шабла тази нощ.

Президентът призова да не се спекулира със случая, като използва началото на срещата му със синдикати, за да изрази коментара си за инцидента. 

"Какво точно се е случило, ще имаме ясен отговор когато се издири бордовия администратор - черната кутия", заяви Радев. 

"Най-важното в момента е съдбата на пилота, каза държавният глава. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване", съобщи Радев.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че пилотът в падналия МиГ-29 е опитния ас от базата "Граф Игнатиево" майор Валентин Терзиев. Намарена е спасителната му жилетка, няма информация обаче той да е катапултирал, тъй като при това действие се подава радиосигнал, какъвто липсва. 

БЛА Aerosonde Mk 4.7 на СКСО е открил маслени петна в морето на мястото на катастрофата с МиГ-29 край Шабла на 11 km от брега. Към мястото е насочен вертолет, чийто екипаж вижа във водата парчета от самолета и спасителна жилетка.