Авария, чакане във въздуха и чакане пред лифта, нерви - така беше отчетен днешния ден в Пампорово. Стотици дойдоха и тази сутрин да покарат ски и сноуборд в определените за отлични метеорологични условия за зимни спортове. Над два метра снежна покривка има в рамките на скизоната. 

Сутринта от Туристически център обясниха, че са отворени 16 писти в скизоната, а пътищата към курорта са проходими при зимни условия. 

Денят обаче не премина без проблеми. Малко след 10 часа сутринта, на официалната страница на зоната се появи съобщение, че има авария на лифт.

"Уважаеми гости, поради авария лифт номер 5 от Малина до Снежанка не работи. Всички клиенти ще бъдат извозени с едноседалковия лифт или с бусове от паркинга на ски център Малина до лифта на Стойките. Извиняваме се за причиненото неудобство!", гласи информацията на "Пампорово" АД, но в коментари под нея десетки хора се оплакват, че нищо не им е било съобщено и че след повече от 2 часа чакане в неведение, те са поели по пътя обратно. 

По първоначални данни причина за аварията е паднало дърво върху кабинка от лифта. Няма данни за пострадали. Самият лифт обаче не работи от близо 5 дни, като днес за първи път е пуснат.

Хората, придвижвани с него, по време на инцидента са стояли близа 1 час и половина във въздяха, докато го свалят. 

На няколко пъти през изминалите седмици имаше ограничения за използване на пистите заради повишена лавинна опасност. Освен времето обаче, имаше и редица организационни фактори, които ограничиха дори достъпа на хората до курорта. Затворени пътища, непочистени участъци, паднали съоръжения и аварии са само част от препятствията по пътя на любителите на зимния спорт, решили да тръгнат към Смолянско.

Въпреки подобни инциденти и неблагоприятни условия през изминалите няколко седмици, все още сезонът в зимния ни курорт е в разгар, а хотелите се надпреварват да запълнят капацитета си с различни примамливи оферти до края на февруари. 

Цените на нощувките в хотелите "Перелик" и "Орловец" през февруари са с промоционално намаление от 15 до 40 процента. Поевтиняването от 40 на сто за "Перелик" е в сила за резервации за определени дати - в периодите от 10 до 13 и от 24 до 28 февруари. За "Орловец" намалението от 40 процента е за дните от 10 до 13 февруари. В останалите дни на февруари намалението за двата петзвездни хотела е 15 на сто.

 
Ето как коментираха някои от потърпевшите днешната авария:
 
"Да бяхте информирали хората на опашката на едноседалковия лифт за възможността за трансфер до Стойките, а не само във фейсбук. Слаба организация!". 
 
"А тези дето висят на лифта от сутринта? ????И на тях ли се извинвате?"
 
"Абе вие луди ли сте колегите денонощно стояха да поправят авариите причинени от паднали дървета. Вие колко пъти пеша в двуметрови преспи сняг обиколихте лифта та коментирате, колко пъти можело да го обиколят и да го оправят.:
 
"Поседяхме си 3 часа от 9:30 бяхме с детето на лифта до 12:20"
 
"Кога ще се отстрани проблема?Това е огромно неудобство.Как ще качваме децата с единичката?Много несериозно.Вземете се в ръце и отстранете проблема все пак всеки си плаща и то не малко!"

 

Снимка: Фейсбук