Обезщетения за унищожената от градушка продукция в Пловдивско ще има. Въпреки тази информация производители излязоха на протест. Земеделски производители от няколко населени места затвориха за часове общински път, настоявайки за обезщетение от държавата.

Като погром, тотален фалит и пълна безизходица описват ситуацията земеделските производители от региона. Стопани от 15 пловдивски села, които претърпяха загуби за милиони след опустошителната градушка от събота, се събраха днес на протест в село Ръжево Конаре.

Стока за милиони отива в коша след градушката в Пловдивско! Потърпевш: Нямаше противоградни ракетиПо думите му причината - полети от Граф Игнатиево.

Пред дошлия на място, за да огледа щетите, земеделски министър, потърпевшите заявиха, че очакват спешно обезщетения от държавата, но и наказания за отговорните и виновните - за това, че не са изстреляни противоградни ракети в района и така реколтата е унищожена на 100%.

Според производители ситуацията е равна на бедствена, защото за първи път от 4 десетилетия насам загива цялата продукция на най-големите производители на зеленчуци у нас.

Ръжево Конаре е едно от 15-те села, което е сред най-пострадалите от градушката в края на миналата седмица. Насажденията с плодове, зеленчуци, слънчоглед и плодни дръвчета са напълно унищожени.

"За мен животът свърши, разберете. Аз имам дългове, имам загуби, не знам как ще се оправя, умът не ми побира това нещо", споделя производителят Иван Бакалов.

Отчаяни и разгневени производителите блокираха за часове общинския път към селото.

"Призовавеме всички - нека дойдат да се обединим и заедно да търсим правата си. Нека всички заедно да видят, че можем. Ние работа нямаме, ние сме вече безработни земеделски производители", обяснява производителят Галина Чернева в ефира на БНТ.

За да огледа щетите в Ръжево Конаре, спешно дойде земеделският министър. Хората настояха да разберат кой е разпоредил да не бъдат разбивани градоносните облаци.

"Разбрах, че търсите виновни, ние също ще ги търсим. Утре имам среща с министерството на отбраната и с министерство на транспорта", каза министърът на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков.

По данни на "Ръководство за въздушното движение" обстрелването на градоносните облаци е било преустановено заради кацане на военен транспортен самолет на летище Пловдив. И заявиха, че в случая става въпрос за процедура за безопасност и изпълнението й е задължително.

РВД: Приоритет е осигуряването на планираните полети до ПловдивРешение за промяна на полета се взема единствено от командира на самолета, съгласувано с неговия оператор

"Съгласно тази процедура, която е разписана, тя е следствие на решение, което е взето в Министерство на транспорта при среща на ниво Министерство на отбрана, Държавно на ръководство въздушно движение, летище Пловдив, изпълнителна Агенция за борба с градушките. Там е взето такова решение за изработване на такава процедура", обясни заместник-директорът на РВД Иван Дяксов.

Пред протестиращите земеделски производители министър Бозуков обеща обезщетения в спешен порядък. Проверяват се възможности и резерви за това от няколко програми и фондове. Но почти е невъзможно компенсациите да бъдат на сто процента.

Земеделският министър обеща компенсации на съсипаните от градушката земеделциЗабраната за изстрелването на противоградните ракети е била заради преминаващ самолет на НАТО